Wystarczą ziemniaki, kiszona kapusta, jajka, mąka i trochę grzybów, aby przygotować danie smaczne i proste. Klub Seniora z Bielin w powiecie kieleckim podzieliło się przepisem na placki ziemniaczane nadziane kapustą.
Składniki: ziemniaki, kapusta kiszona, 2 jajka, 4 cebule, 2 ząbki czosnku, masło, 20 dag pieczarek, kwaśna śmietana, mąka pszenna. Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce na drobnych oczkach. Dodać kapustę kiszoną, jajka, mąkę pszenną, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Placki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Pieczarki podsmażyć z cebulą, czosnkiem i zrobić sos zagęszczając mąką pszenną. Dodać sól i pieprz do smaku. Podawać z sosem pieczarkowym oraz kwaśną śmietaną.
Przepis podał: Klub Seniora z Bielin
