101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 5 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Podagrycznik – zielony wiosenny skarb w zasięgu ręki

Podagrycznik / fot. wikipedia

Podagrycznik / fot. wikipedia

Powszechnie spotykany jest na terenie całej Polski. Rośnie od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Ma wiele walorów zdrowotnych, które doceniają zarówno zielarze, jak i kucharze. Właśnie rozwija młode listki, które warto wykorzystać.     

Podagrycznik to jeden ze skarbów naszych lasów, łąk i parków, który w średniowieczu hodowany był w ogrodach przyklasztornych jako lek na podagrę, stąd wzięła się jego nazwa.

– Pojawia się na łąkach wczesną wiosną i intensywnie rośnie aż do późnej jesieni. Można go spotkać nawet na trawnikach i w parkach. W smaku bardzo młode listki, które mają najwięcej właściwości zdrowotnych przypominają seler naciowy. Ze starszych roślin wykorzystywane są ogonki liściowe, jednak cała roślina zasługuje o tej porze roku na naszą uwagę. Nie tylko warto ususzyć ją, ale i świeżą zastosować w różnych daniach – mówi Monika Dygas, propagatorka zdrowego stylu życia i znawczyni ziół.

Monika Dygas - zielarka z Tychowa Starego zaprezentowała się publiczności w typowym stroju kobiecym stroju sprzed dwóch tysięcy lat / Fot. Marek Gortych
Monika Dygas – zielarka z Tychowa Starego zaprezentowała się publiczności w typowym stroju kobiecym stroju sprzed dwóch tysięcy lat / Fot. Marek Gortych

Ale, jak dodaje, przez ogrodników postrzegany jest jako uporczywy chwast.

Podagrycznik, świeży i suszony pomaga kontrolować poziom cholesterolu, a napar z suszonych liści ma działanie uspokajające, moczopędne i przeciwzapalne, wspomaga leczenie chorób reumatycznych, pomaga tez łagodzić trądzik.

– Fitoterapeuci uważają, że jest to bardzo cenna roślina lecznicza. Młode listki mają witaminę C oraz żelazo, miedź, mangan, tytan, bor, wapń i potas – podkreśla Monika Dygas.

Młode listki i łodygi można spożywać na surowo i po ugotowaniu. Podagrycznik nadaje się jako dodatek do surówek, sałatek i zup.


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE / wielkaliteratura.online


Tagi: chwastkulinarialekMonika DygasPodagrycznikzielarze
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Wicepremier Władysław Kosiniak-Kamysz na spotkaniu w Busku-Zdroju.

Następny wpis

Zalewajka Świętokrzyska z oliwą truflową i jajkiem poche.

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Zalewajka Świętokrzyska z oliwą truflową i jajkiem poche. Wykonanie: Patryk Kwieciński

Zalewajka Świętokrzyska z oliwą truflową i jajkiem poche.

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.