101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Polska kuchnia wczoraj i dziś

Polska kuchnia wczoraj i dziś

Fot. Canva

W listopadzie, podczas Tygodnia Kuchni Polskiej, na pierwszym planie w domach i restauracjach powinny zagościć popularne od wieków dania, wzbogacając kulinarne doznania i różnorodność potraw, które doczekały się już nowoczesnych odsłon. To znakomita okazja do zapoznania się z jadłospisem naszych przodków i przypomnienia sobie smaków z dzieciństwa.  

Jak dawniej zastawiano stoły? Tradycyjna polska kuchnia od wieków oparta była na prostych potrawach, złożonych z kilku składników. W kuchni przygotowywano przede wszystkim płody rolne, takie jak proso, żyto czy pszenica, różnego rodzaju kasze, a także owoce, zioła i przyprawy oraz mięso zwierząt dzikich i hodowlanych. Dawne dania były wysoko kaloryczne i… słone. Do picia podawano przede wszystkim piwo i miód pitny.

Wyraźnej zmianie polska kuchnia uległa w 966 roku, gdy Mieszko I przyjął chrześcijaństwo. Było to szokiem gastronomicznym, ponieważ ludzie, którzy przez setki lat zajadali słoninę, mleko, kaszę, czasem dziczyznę, dowiedzieli się, że przez prawie pół tygodnia: w piątek, środę i sobotę, muszą zachowywać post, muszą jeść ryby.

Do jadłospisu wraz z transformacją wyznaniową wchodziły stopniowo również: wino, oliwa i białe pieczywo. Były to produkty luksusowe, jednak ich związek z kulturą śródziemnomorską, a co za tym idzie – z chrześcijaństwem – był nierozerwalny. Bez nich nie można było odprawić mszy świętej ani sakramentów, stąd ich obecność w kuchni polskiej stała się obowiązkowa.

Jak wyglądał jadłospis Mieszka I? Okazuje się, że daleko mu było do diety wegetariańskiej. Choć post w średniowieczu był znacznie bardziej surowy niż obecnie – wykluczał bowiem spożycie nabiału – do menu wprowadzono ryby. Prosto z Bałtyku przywożono śledzie, ryby słodkowodne łowiono z jeziora Lednica, przy którym władca miał swój dwór. W dni nieobjęte postem dworskie uczty obfitowały w mięso zwierząt, takich jak jelenie, żubry, sarny i ptactwo. W książęcej kuchni królowały także kasza i groch, którym towarzyszyły potrawy z pszenicy i prosa.

Sto lat temu, w dwudziestoleciu międzywojennym, jadano potrawy ciężkostrawne. Królowały kaloryczne potrawy, dania mączne i grzyby. Repertuar produktów używanych w kuchni był dosyć wąski: dania miały być proste, ale pożywne. Kwestia zdrowego jedzenia nie zaprzątała umysłów naszych przodków – duże ilości tłuszczu i białka zwierzęcego były na porządku dziennym.

Zamożni jadali wszelkiego rodzaju mięsiwa oraz ryby: dziczyznę, ptactwo, śledzie, węgorze, liny, karpie, szczupaki, sumy, łososie, sandacze, raki.

Ludzie biedniejsi, zamieszkujący tereny rolnicze, jadali głównie to, co dało się samemu zasiać lub wyhodować. W repertuarze wiejskiej kuchni sprzed 100 lat znajdziemy: ziemniaki, kasze, mąkę, kapustę, bób i drób.

Obecnie polska kuchnia, choć bazuje na tradycyjnych produktach oraz recepturach, i wciąż zachwyca smakiem pieczonego drobiu, dziczyzny a także innego mięsiwa, potraw z mąki czy roślin strączkowych i warzyw, chętnie korzysta z doświadczeń kuchni całego świata. Dzisiaj nieobce są nam specjały z odległych kontynentów, a wyobraźnia i doświadczenie kucharzy pozwala na eksperymenty w kuchni, łączące smaki.

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: chrześcijaństwokuchniakuchnia polskakulinariaMieszko IprzepisrolnictwotradycjaTydzień Kuchni Polskiej
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

O zdrowych serach na konferencji w Modliszewicach

Następny wpis

Ceny warzyw i owoców w Starachowicach (7.11.2023)

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Ceny warzyw i owoców w Starachowicach (7.11.2023)

Ceny warzyw i owoców w Starachowicach (7.11.2023)

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.