Czosnek niedźwiedzi rośnie dziko w całej Europie, aż po Ural i Kaukaz. Coraz częściej uprawiany jest też w polskich ogrodach, ponieważ słynie z licznych właściwości zdrowotnych, z których najważniejszą, dzięki zawartym w nim związkom siarki, jest oczyszczanie organizmu z toksyn i metali ciężkich. Wiosną młode listki warto wykorzystać w kuchni.
Prezentujemy przepis na twarożek z dodatkiem czosnku niedźwiedziego.
Składniki: 100-150 g twarogu,150 g kefiru, garść świeżych liści czosnku niedźwiedziego lub mieszanka czosnku z młodymi liśćmi podagrycznika, bluszczyku kurdybanka i pokrzywy, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Zioła myjemy i dokładnie osuszamy. Drobno je kroimy i dodajemy do twarożku, całość mieszamy z kefirem lub jogurtem. Wszystkie składniki można zmiksować na jednolitą masę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przepis podała: Karina Rudzka z Lasów Państwowych.