101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Postny żur

Postny żur

Fot. Canva

Jadłospis Wielkiego Postu nie jest już tak restrykcyjny jak dawniej, jednak – zwłaszcza na wsiach – wiele osób przestrzega zasady powstrzymywania się od wystawnych posiłków w okresie czterdziestu dni poprzedzających Wielkanoc, szczególnie celebrując te zasadę w środy i piątki.

Prezentujemy przepis na postny żur.

Zakwas: 1 szklanka mąki żytniej, 0,5 l ciepłej wody, skórka z razowego chleba na zakwasie, 2-3 ząbki czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy.

Tradycyjnie zakwas kiszony był w glinianych lub kamionkowych żurokach, obecnie równie dobrze sprawdza się szklany słoik.

Sposób przygotowania: Wsypać do słoika mąkę i przyprawy, zalać ciepłą wodą – ważne, aby była przegotowana, ale nie gorąca, w przeciwnym razie z mąki zrobią się kluski. Następnie należy dodać skórkę z chleba, dokładnie wymieszać i przykryć ściereczką; odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni (im dłużej poczekamy, tym zakwas będzie kwaśniejszy). Co jakiś czas należy zaglądać do naczynia, czy nie pojawia się pleśń i delikatnie mieszać. Gotowy zakwas przelać do butelek i przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Przed użyciem, warto odłożyć 2-3 łyżki, które później w miejsce chleba, będzie można użyć do przygotowania kolejnej porcji. Przygotować wywar warzywny, dolać gotowy zakwas, rozrobiony z mlekiem lub śmietaną – ilość zakwasu według preferencji – im więcej zakwasu dodamy, tym potrawa będzie bardziej kwaśna. Zakwas można odcedzić albo – jeśli lubimy gęstą zupę – dodawać razem z mąką; żur można przyprawić czosnkiem i chrzanem, podawać z chlebem lub ziemniakami.


ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


Tagi: gotowanieKielcekulinariaprzepisŚwiętokrzyskietradycjaWielkanocWielki Postwieśzakwasżurżuroki
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Zmiany w kierownictwie ARiMR w Świętokrzyskiem

Następny wpis

Ruszył XXI Ogólnokrajowy Konkurs Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2024

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Ruszył XXI Ogólnokrajowy Konkurs Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2024

Ruszył XXI Ogólnokrajowy Konkurs Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2024

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.