101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 19 sierpnia, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna PORADY I ZALECENIA

Proste sposoby na przygotowanie biopreparatów z pokrzywy

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w ModliszewicachPrzezŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
20 lipca 2022
w PORADY I ZALECENIA
0
Zupa z liści pokrzywy

Pokrzywa zwyczajna / Fot. Magdalena Galas-Klusek - Radio Kielce

Pokrzywa zazwyczaj kojarzona jest jako uciążliwy i nieprzyjemnie parzący chwast, którego bezwzględnie należy pozbyć się z ogrodu. Tymczasem zamiast ją wyrzucać, można przyrządzić z niej wartościową gnojówkę, wyciąg lub wywar i wykorzystać jako naturalny nawóz w ogródkach warzywnych i kwiatowych. Co więcej, może być ona również wykorzystywana w ochronie roślin przed szkodnikami i chorobami.

Pokrzywa, choć nieprzyjemna w dotyku, zawiera bardzo dużo cennych pierwiastków i minerałów. Znajdują się w niej: witaminy C, K, B, kwas pantotenowy, flawonoidy, olejek eteryczny, histamina, acetylocholina, kwas krzemowy i mrówkowy, fitoncydy, a także składniki mineralne – żelazo, magnez, wapń, mangan, krzem i cynk. Wspomniane wyżej witaminy oraz flawonoidy mają cenne właściwości przeciwutleniające. Dlatego preparaty przygotowane właśnie z pokrzywy, będą dużym wzmocnieniem dla nawożonych roślin.

Sposób przygotowania

Gnojówka. Do przygotowania gnojówki lub prostego zalewu z pokrzyw, należy ściąć wyłącznie młode pędy i liście pokrzywy (ok. 1 kilograma), a następnie zalać je 5 litrami wody. Można również zastosować 200-250 gram suszu na 5 litrów wody.

Naczynie do sporządzania gnojówki powinno być drewniane, kamionkowe lub plastikowe. Należy liczyć się z tym, że po zrobieniu gnojówki pojemnik nie będzie się już nadawał do innych celów, ze względu na utrzymujący się nieprzyjemny zapach. W żadnym wypadku nie wolno używać naczyń metalowych. Fermentacja powinna odbywać się w warunkach tlenowych – w związku z powyższym pojemnik powinien być zakryty w taki sposób, aby umożliwić dostęp powietrza. Pojemnik ze względu na nieprzyjemny zapach należy ustawić na uboczu, a jednocześnie w miejscu nasłonecznionym (szybsza fermentacja). Fermentacja trwa zazwyczaj około 2-3 tygodnie i zależy od temperatury otoczenia. Wskazane jest codzienne przemieszanie gnojówki oraz dodatek niewielkiej ilości mielonych skał (mączka bazaltowa, dolomitowa). Gnojówka nadaje się do użycia, gdy staje się klarowna i na powierzchni nie zbiera się już piana, a roztwór stał się klarowny.

Warto również wspomnieć, że przy tworzeniu się gnojówki istotne jest zabezpieczenie jej siatką o drobnych oczkach. Chroni to przed dostaniem się do niej zwierząt lub innych niepożądanych elementów. Kiedy gnojówka przefermentuje, można ją odcedzić i zamknąć w szczelnym pojemniku, aby zapach się nie rozchodził. W taki sposób może być długo przechowywana, aż do momentu całkowitego wykorzystania.

Gnojówkę stosujemy:

  • w rozcieńczeniu 1:20 celem pobudzenia wzrostu roślin uprawnych, w przypadku więdnięcia lub żółknięcia roślin;
  • w rozcieńczeniu 1:10 jako oprysk na glebę, powodując aktywizację życia glebowego;
  • po krótkim przefermentowaniu (5 dni) w rozcieńczeniu 1:10 celem zwalczania mszyc, przędziorków, miseczników i tarczników,

Napar – to świeże lub suszone rośliny, które zalewa się gorącą wodą i pozostawia pod przykryciem 20-30 minut. Podobnie jak przy sporządzaniu gnojówki, do przygotowania naparu nie należy stosować naczyń metalowych.

Wywar – to świeże lub suszone rośliny, które zalewa się wodą i pozostawia do namoczenia na 12-24 godziny. Następnie gotuje się na niewielkim ogniu przez 20 minut i pozostawia do wystygnięcia pod przykryciem.

Wyciąg (zastój) – 1 kilogram całych świeżych roślin lub 200-250 gram suszu zalewa się 5 litrami zimnej wody i pozostawia na 12-24 godziny. Wyciąg można przetrzymać po tym czasie najwyżej jeden dzień, gdyż później następuje fermentacja materiału roślinnego, a co za tym idzie zmieniają się jego właściwości. Wyciąg można zastosować do pryskania i zwalczania szkodników, głównie mszyc, a także jako preparat wzmacniający rośliny (nie rozcieńczamy).

Gnojówka z pokrzywy może służyć do nawożenia warzyw, takich jak pomidory, ogórki, kapusta, kalafior, seler i dynia, a także roślin ozdobnych i drzew owocowych.

Zdecydowanie nie powinno się jednak stosować gnojówki do nawożenia cebuli, czosnku, fasoli, grochu, rododendronów, azalii oraz wrzosów.

Częstotliwość podlewania nawozem również ma duże znaczenie. Dla przykładu, pomidory i róże powinno się nawozić co 2 tygodnie, z kolei maliny wczesną wiosną, w połowie czerwca i na przełomie lipca oraz sierpnia. Jeszcze inaczej odbywa się to w przypadku truskawek, które nawozi się na początku maja.

Gnojówka z pokrzywy ma szczególnie pozytywny wpływ na pomidory, ponieważ wspomaga ochronę przed zarazą ziemniaczaną. Należy pamiętać, że czystą gnojówką z pokrzyw (bez jej rozcieńczenia) nie polewamy roślin uprawnych, a jedynie podlewamy je.

Anna Janus

Tagi: chorobyekologiaśrodki ochrony roślinŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Zobacz również

Cebula / fot. Marzena Smmoręda
AKTUALNOŚCI

Czas na zbiór wczesnej cebuli

PrzezMarzena Smoręda
24 lipca 2025

Czas na zbiór wczesnej cebuli.

Czytaj więcejDetails
Begonie/ Fot. Marzena Smoręda

Begonia – przebojowy kwiat w ogrodzie i mieszkaniu

15 lipca 2025
Sałata w podwyższonych skrzyniach. / Fot. Canva

Sałata, rzodkiewka, marchew, a nawet ziemniaki w podwyższonych skrzyniach

28 maja 2025

Warto zbierać deszczówkę. Jak to robić?

24 maja 2025
Następny wpis
Pszenica już zjechała ze świętokrzyskich pól

Krajowa Grupa Spożywcza wprowadza mechanizm skupu zboża

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.