Aż o 44 proc. zdrożała w ostatnim tygodniu pietruszka na giełdzie owocowo-warzywnej w Sandomierzu. W handlu hurtowym za kilogram korzeni pietruszki płaci się teraz od 6 do 7 złotych za kilogram, podczas gdy na początku grudnia jej cena wynosiła 4-5 złotych, a w listopadzie 3 złote za kilogram.
Pietruszka to jedno z najczęściej wykorzystywanych warzyw w kuchni. Jesienią w naszym regionie rynek hurtowy warzyw proponował korzeń pietruszki w cenie 3 złotych za kilogram. W grudniu cena tego warzywa wystrzeliła w górę, aby przed świętami notować kolejne wzrosty cen. Obecnie za kilogram pietruszki zapłacić trzeba w hurcie już od 6 do 7 złotych.
Pietruszka na polskich stołach pojawiła się dopiero w XVI wieku. Obecnie stanowi jedną z podstawowych roślin przyprawowych powszechnie uprawianych w naszym kraju. Korzeń pietruszki najbardziej znany jest jako składnik włoszczyzny. To na jej bazie przygotowuje się wywary do zup. Oprócz właściwości smakowych pietruszka ma również szerokie zastosowanie w lecznictwie. Wykorzystuje się zarówno jej liście, jak i korzeń, który jest przede wszystkim dobrym źródłem witaminy C. Dostarcza również witaminy A i K oraz kwasu foliowego. Do substancji mineralnych obecnych w pietruszce należy potas. Wraz ze spożyciem korzenia pietruszki dostarczamy do organizmu także magnez, wapń, fosfor i żelazo. Warzywo jest również dobrym źródłem błonnika.
Korzeń pietruszki razem z marchewką, selerem i porem wchodzą w skład tzw. włoszczyzny, na bazie której przygotowuje się wywar do zup. Ta część pietruszki świetnie sprawdza się także jako składnik surówek oraz koktajli lub soków. Pietruszkę można spożywać na surowo lub smażyć na maśle i zapiekać. W formie surowej warto pokroić ją na mniejsze kawałki i podawać z dipem. Korzeń pietruszki dodaje się do twarożków, potrawek i gulaszy oraz warzywno-makaronowych zapiekanek. Sprawdzi się również do przygotowania purée.
Jako surowiec przemysłowy stosuje się go do produkcji suszu, mrożonek, soków i konserw oraz mieszanek wielowarzywnych. W kuchni zastosowanie znalazł również aromatyczny olej pietruszkowy używany do sosów i dressingów. Korzeń pietruszki może zastąpić w przepisie seler, marchew, pasternak lub rzepę.