101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Przed świętami pietruszka ostro w górę

Przed świętami pietruszka ostro w górę

Fot. Canva

Aż o 44 proc. zdrożała w ostatnim tygodniu pietruszka na giełdzie owocowo-warzywnej w Sandomierzu. W handlu hurtowym za kilogram korzeni pietruszki płaci się teraz od 6 do 7 złotych za kilogram, podczas gdy na początku grudnia jej cena wynosiła 4-5 złotych, a w listopadzie 3 złote za kilogram.

Pietruszka to jedno z najczęściej wykorzystywanych warzyw w kuchni. Jesienią w naszym regionie rynek hurtowy warzyw proponował korzeń pietruszki w cenie 3 złotych za kilogram. W grudniu cena tego warzywa wystrzeliła w górę, aby przed świętami notować kolejne wzrosty cen. Obecnie za kilogram pietruszki zapłacić trzeba w hurcie już od 6 do 7 złotych.

Pietruszka na polskich stołach pojawiła się dopiero w XVI wieku. Obecnie stanowi jedną z podstawowych roślin przyprawowych powszechnie uprawianych w naszym kraju. Korzeń pietruszki najbardziej znany jest jako składnik włoszczyzny. To na jej bazie przygotowuje się wywary do zup. Oprócz właściwości smakowych pietruszka ma również szerokie zastosowanie w lecznictwie. Wykorzystuje się zarówno jej liście, jak i korzeń, który jest przede wszystkim dobrym źródłem witaminy C. Dostarcza również witaminy A i K oraz kwasu foliowego. Do substancji mineralnych obecnych w pietruszce należy potas. Wraz ze spożyciem korzenia pietruszki dostarczamy do organizmu także magnez, wapń, fosfor i żelazo. Warzywo jest również dobrym źródłem błonnika.

Fot. canva.com
Natka pietruszki / Fot. Canva

Korzeń pietruszki razem z marchewką, selerem i porem wchodzą w skład tzw. włoszczyzny, na bazie której przygotowuje się wywar do zup. Ta część pietruszki świetnie sprawdza się także jako składnik surówek oraz koktajli lub soków. Pietruszkę można spożywać na surowo lub smażyć na maśle i zapiekać. W formie surowej warto pokroić ją na mniejsze kawałki i podawać z dipem. Korzeń pietruszki dodaje się do twarożków, potrawek i gulaszy oraz warzywno-makaronowych zapiekanek. Sprawdzi się również do przygotowania purée.

Jako surowiec przemysłowy stosuje się go do produkcji suszu, mrożonek, soków i konserw oraz mieszanek wielowarzywnych. W kuchni zastosowanie znalazł również aromatyczny olej pietruszkowy używany do sosów i dressingów. Korzeń pietruszki może zastąpić w przepisie seler, marchew, pasternak lub rzepę.

 


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE / wielkaliteratura.online


Tagi: cenypietruszkapowiat sandomierskiSandomierzŚwiętokrzyskietargwarzywa
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

ARiMR czeka na rolników do 6 stycznia

Następny wpis

Zupa krem z pietruszki

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Zupa krem z pietruszki

Zupa krem z pietruszki

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.