Kotleciki drobiowo-serowe z sosem czosnkowym to przysmak proponowany przez Koło Gospodyń Wiejskich Śwarne Kakonianki z gminy Bieliny. Jak mówią gospodynie jest to danie trafiające w gust mieszkańców tej okolicy i cieszący się dużą popularnością wśród turystów odwiedzających chatę Zbója Kaka – lokalną atrakcję.
Składniki: 50 dag filetów z indyka, 25 dag pieczarek, 2-3 jajka, 2-3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka masła, starty żółty ser, natka pietruszki, sól, pieprz, mieszanka ziół typu vegeta, tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania: Jajka wbić do miski, wymieszać z majonezem, żółtym serem, mąką i posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i vegetą. Pieczarki zetrzeć na tarce i usmażyć na maśle. Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z pieczarkami oraz masą jajeczną. Wstawić masę na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie uformować kotleciki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć kotlety. Podawać z sosem czosnkowym.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich Śwarne Kakonianki z gminy Bieliny.