101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
poniedziałek, 26 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Ptyś ma rzesze smakoszy i swoje… święto

Ptyś ma rzesze smakoszy i swoje… święto

Fot. Canva

Ptyś to ciastko znane i cenione za swój wyjątkowy smak nie od dziś ma swoje święto w kalendarzu. Obchodzimy je 2 stycznia. Ptyś jest idealną propozycją na każdą okazję.

Kremowe, francuskie ciastko rozpływające się w ustach ma rzesze fanów na całym świecie. Na początku roku ptysiami z okazji ich święta można objadać się bezkarnie, a kalorie i tak zostaną spalone w trakcie realizacji noworocznych postanowień.

Ciasto ptysiowe to rodzaj ciasta parzonego o neutralnym smaku. Można je podawać na słodko i na słono – zależy to od tego, czym je nadziejemy.

Ptyś ma rzesze smakoszy i swoje… święto
Fot. Canva

Składniki: 2 szklanki mąki, 2 szklanki wody, 1 kostka margaryny, 5 jajek, sól.

Sposób przygotowania: Zagotować wodę z margaryną, dodać szczyptę soli. Gdy zacznie wrzeć, wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i całość wymieszać mikserem. Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od garnka.

Odstawić z ognia, lekko wystudzić. Po kolei wbijać jajka, cały czas mocno mieszając masę.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli ptysie mają być duże – nabierać porcje ciasta łyżką do zupy, a jeśli małe – łyżeczką. Drugą łyżką zrzucić ciasto na blachę.

Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok. 30 min. Przez cały czas nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło.

Ciasto jest gotowe, gdy ma złocisty kolor. Wystudzone ptysie przekroić na pół i wypełnić nadzieniem.

Składniki na krem ptysiowy: 5 białek, 1 1/3 szklanki cukru, 4 łyżki cukru, ¾ szklanki wody (niepełne), 2 łyżki soku z cytryny lub odrobina kwasku cytrynowego.

Sposób przygotowania: Z wody i 1 i 1/3 szklanki cukru ugotować gesty syrop, do tzw. nitki. Kiedy zanurzymy w nim łyżeczkę lub trzepaczkę po skapnięciu kilku pierwszych kropli, kolejna powinna ściekać powoli tworząc „nitkę”. W międzyczasie ubić białka na sztywną pianę. Dodać pierwszą z 4 łyżek cukru, za chwilę kolejne, partiami. Ubijać, aż cukier się rozpuści, a masa będzie lśniąca i śnieżnobiała. Miskę z białkami umieścić nad garnkiem z gotująca się na małym ogniu wodą i dalej ubijać na parze – 2 minuty. Powoli dolewać gęsty, gorący syrop. Partiami, na 2-3 razy. Na końcu dodać 1-2 łyżki soku z cytryny lub kwasek (wedle uznania, chodzi o to, aby krem nie był zbyt mdły, ale także nie kwaśny). Następnie ubijać na parze białka przez około 20 minut. Masa z każdą minutą będzie bardziej gładka, gęstsza, bardziej zwarta, a jednocześnie puszysta. Jeszcze ciepłym kremem można napełniać wystudzone i przekrojone ciasto parzone. Krem nakładać można za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżką. Posypać cukrem pudrem.

ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA
ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA
FOLK RADIO

Tagi: Dzień PtysiagotowanieKielcekulinariaprzepisptyśsłodyczeŚwiętokrzyskie
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Styczeń – prace w polu, sadzie i ogrodzie

Następny wpis

Świetlice wiejskie zmieniły swoje oblicza

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Świetlice wiejskie zmieniły swoje oblicza

Świetlice wiejskie zmieniły swoje oblicza

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.