101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 5 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Pyszna i chrupiąca gęś pieczona

Pyszna i chrupiąca gęś pieczona

Fot. Canva

Nie trzeba specjalnych umiejętności, aby w dniu świętego Marcina, czyli 11 listopada, na stół podać pieczoną gęś z tegorocznego chowu. Prostym przepisem na jej przyrządzenie podzieliła się Marzena Ślusarz, która hodowlę gęsi białej kołudzkiej prowadzi we wsi Olszownica w gminie Baćkowice, w powiecie opatowskim.

Jak mówi pasjonatka hodowli gęsi i gospodyni z kulinarnym talentem, gęsina to mięso bardzo proste w obróbce.

– Nie trzeba się bać, że się nie uda. Żeby smakowała nie trzeba wiele. Najprostszy przepis na gęsinę brzmi następująco. Mięso gęsie najpierw marynujemy w solance, przyrządzonej w taki sam sposób, jak solanka do kiszenia ogórków. Gęsinę moczymy w takim roztworze przynajmniej przez 12 godzin, a następnie osuszamy. Kolejny krok to przyrządzenie marynaty składającej się z oleju, soli, pieprzu i majeranku oraz wyciśniętego czosnku. Nacieramy nią gęś z każdej strony i w marynacie trzymamy przez około kolejne 12 godzin. Przed pieczeniem do środka gęsi, na wierz i obok gęsi nakładamy pokrojone jabłka, cebulę, solimy i doprawiamy pieprzem. Taką gąskę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza około 1 godzinę na kilogram mięsa. Trzy godziny zupełnie wystarczą, aby gęś się upiekła. Potem można jeszcze gęś delikatnie zrumienić. Wychodzi przepyszne i zdrowe danie – wyjaśnia Marzena Ślusarz.


ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


Tagi: BaćkowiceDzień Świętego MarcinagęśgotowaniekulinariaOpatówprzepis
Udostępnij234Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Będzie gęsina na świętego Marcina

Następny wpis

Uwaga! Pamiętajmy o zimowej kryjówce dla jeży

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Uwaga! Pamiętajmy o zimowej kryjówce dla jeży

Uwaga! Pamiętajmy o zimowej kryjówce dla jeży

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.