101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Pyszny miodownik na Nowy Rok

Miodownik na Nowy Rok przepisu Rafała Zacharskiego z Pasieki „Dobra pszczoła” w Małyszynie Dolnym. / Fot. ŚODR

Miodownik na Nowy Rok przepisu Rafała Zacharskiego z Pasieki „Dobra pszczoła” w Małyszynie Dolnym. / Fot. ŚODR

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

 

Miodownik na Nowy Rok
Składniki: Ciasto: 25 dag masła, 300 ml miodu wielokwiatowego, 4 jajka, 1 kg mąki, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 szklanka cukru pudru.
Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (najlepiej szara reneta lub antonówka), 1 galaretka w proszku, 2 łyżki masła.
Masa śmietanowa: 1/2 l słodkiej śmietany, utarty słodki twarożek, cukier puder do smaku.
Masa kajmakowa: 15 dag cukru, 5 dag masła, 1/2 l śmietany kremówki (30% lub 36%).
Dodatki: powidła śliwkowe, migdały.
Sposób przygotowania: Masło posiekać z mąką, sodą i cukrem, dodać jajka i miód. Wyrobić ciasto, podzielić na 4 części, z każdej uformować placek. Każdy z placków piec osobno w temperaturze 180 ℃ przez 30 minut. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć na maśle, dodać galaretkę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać twarożek i delikatnie wymieszać.
Na dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką (im większa patelnia, tym szybciej kajmak będzie gęstniał) ustawioną na najmniejszy palnik i średni ogień wrzucić masło i cukier. Mieszać co parę minut, aby cukier się nie przypalił. Po ok. 15-20 minutach cukier powinien się całkowicie rozpuścić i skarmelizować. Do rozpuszczonego cukru wlać pół litra śmietany kremówki, intensywnie przy tym mieszając. Patelnię przestawić na największy palnik i ustawić największy ogień i odparować, cały czas mieszając. Śmietana szybko zacznie się gotować. Jeśli gotująca się śmietana zbliży się za bardzo do krawędzi naszej patelni, to na chwilę zmniejszyć ogień. Gotować ok. 7-8 minut, ściągnąć patelnię z ognia, gdy całość jest jeszcze dość płynna. Po zdjęciu z palnika mieszać masę przez kolejne 7-8 minut. W tym czasie kajmak stanie się mniej płynny i nieco się przestudzi. Mieszanie jest ważne, aby kajmak się nie zwarzył (aby tłuszcz nie oddzielił się od masy) i miał odpowiednią strukturę i konsystencję. Gdy kajmak jest już gotowy, można polewać nim ciasta. Przekładać ciasto w kolejności: placek, masa jabłkowa, placek, masa śmietanowa, placek, powidła śliwkowe, placek, masa kajmakowa.
Przepis podał: Rafał Zacharski z Pasieki „Dobra pszczoła” w Małyszynie Dolnym.

 

„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA
ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA
FOLK RADIO

Tagi: gotowaniekulinariaprzepis
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Ludowe przysłowia na Sylwestra i Nowy Rok

Następny wpis

Sylwester i Nowy Rok na ziemi świętokrzyskiej. Co wróży szczęście?

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Ostatnie w 2024 roku spotkanie z cyklu spacer historyczny „Chodźmy w miasto”, organizowany przez skarżyskie centrum. / Fot. MCK w Skarżysku-Kamiennej

Sylwester i Nowy Rok na ziemi świętokrzyskiej. Co wróży szczęście?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.