W szczycie sezonu warzywno-owocowego warto przypomnieć o zasadach prowadzenia rolniczego handlu detalicznego produktów pochodzenia roślinnego, nad którym nadzór sprawuje Państwowa Inspekcja Sanitarna. Produkcja i sprzedaż żywności w ramach RHD muszą się bowiem odbywać w sposób wykluczający zagrożenie dla konsumenta.
Rolniczy handel detaliczny polega na produkcji żywności pochodzącej w całości lub części z własnej uprawy i zbywaniu tej żywności konsumentowi końcowemu lub do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego. Mogą to być produkty nieprzetworzone, jak na przykład owoce, warzywa lub przetworzone, jak na przykład dżemy, soki, przetwory owocowo-warzywne czy oleje.
Państwowa Inspekcja Sanitarna sprawuje nadzór nad rolniczym handlem detalicznym produktów pochodzenia roślinnego.
Do produkcji przetworów owocowo-warzywnych, pieczywa – surowce nie muszą pochodzić wyłącznie z własnej uprawy. Należy przy tym pamiętać, że korzystając ze zwolnień podatkowych, 50 proc. surowca musi pochodzić z własnego gospodarstwa.
W ramach Rolniczego Handlu Detalicznego można sprzedawać żywność do:
- konsumenta finalnego;
- zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego tj. sklepów, restauracji – zakłady te muszą być zlokalizowane na obszarze województwa, w którym ma miejsce prowadzenie produkcji tej żywności w ramach RHD, lub na obszarach powiatów lub miast stanowiących siedzibę wojewody lub sejmiku województwa, sąsiadujących z tym województwem;
W każdym miejscu sprzedaży żywności w ramach RHD umieszcza się w sposób czytelny i widoczny dla konsumenta:
- napis „rolniczy handel detaliczny”;
- dane obejmujące imię i nazwisko albo nazwę i siedzibę podmiotu prowadzącego RHD;
- adres miejsca prowadzenia produkcji tej żywności.
Podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny żywnością pochodzenia roślinnego powinien zarejestrować się we właściwiej terenowo stacji sanitarno-epidemiologicznej.
Podmioty prowadzące Rolniczy Handel Detaliczny muszą spełniać wymagania higieniczno-sanitarne określone w rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku w sprawie higieny środków spożywczych – załącznik II.
Przy wdrażaniu wymagań higieniczno-sanitarnych, pomocne mogą być „Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności pochodzenia roślinnego w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw oraz w ramach rolniczego handlu detalicznego”. Wytyczne obejmują produkcję żywności z wykorzystaniem surowców roślinnych pochodzących z własnych upraw. Dotyczą one procesu produkcji/przetwarzania żywności, który odbywa się przy wykorzystaniu sprzętu i urządzeń gospodarstwa domowego w kuchni domowej z przeznaczeniem do wprowadzenia do obrotu żywności niskiego ryzyka.
Informacje dotyczące Rolniczego Handlu Detalicznego żywności pochodzenia zwierzęcego oraz żywności złożonej można znaleźć na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Jak zarejestrować RHD? Aby prowadzić działalność w ramach RHD należy złożyć stosowny wniosek do właściwego ze względu na siedzibę zakładu lub miejsce prowadzenia działalności powiatowego lekarza weterynarii, w terminie 30 dni przed zamiarem jej rozpoczęcia. Pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej znajduję się produkcja żywności pochodzenia zwierzęcego oraz produkcja żywności złożonej (zawierającej jednocześnie produkty pochodzenia zwierzęcego oraz niezwierzęcego).