101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
czwartek, 3 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Rośliny łąkowe na zdrowie. Jest czas ich zbioru

Mniszek lekarski. Fot. Magdalena Galas-Klusek / Radio Kielce

Mniszek lekarski / Fot. Magdalena Galas-Klusek - Radio Kielce

Jarzynka z kwiatów mniszka, szparagi z łopianu czy brokuły z barszczu zwyczajnego – wiosna to czas dla roślin łąkowych o wielu właściwościach zdrowotnych. Jak zastosować je w kuchni?    

Kwiatowa jarzynka z mniszka

Pąki mniszka lekarskiego (bez szypułek zawierających sok mleczny) smażymy krótko na oleju. Są doskonałe jako danie jarskie, np. z ryżem lub jako jarzynka do dania mięsnego. Ważne, żeby najpierw umyć pąki i pozbyć się owadów.

Mniszek swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza zawartości różnych substancji aktywnych, jak fenole, terpeny, białka, nienasycone kwasy tłuszczowe, ale także witaminy i minerały. Liście tej rośliny, są szczególnie bogate w polifenole, kumaryny seskwiterpenowe oraz flawonoidy, zawierają także dużo witaminy A. Jest to ilość większa od tej znajdującej się w korzeniu marchwi. W liściach mniszka znajdziemy także witaminy z grupy B (B1, B2, B6), ale również witaminę K oraz E. Warto odnotować także pokaźną ilość rozmaitych soli mineralnych, jak sole wapnia, magnezu, manganu, krzemu i żelaza. Dodatkowo zawiera niewielkie ilości pektyn, żywic i śluzów. Szeroki skład związków chemicznych sprawia, że może on wykazywać kompleksowe działanie na cały organizm. Mimo, że nie jest to lek to ilość jego zastosowań jest pokaźna.

Rośliny łąkowe na zdrowie. Jest czas ich zbioru
Łopian / Fot. Canva

Szparagi z łopianu

Młode przyrosty łopianu – łodygi (tylko te miękkie w środku) i liście obgotowujemy w wodzie, polewamy gorącym masełkiem ze zrumienioną bułką. Jest to danie wyrafinowane, smaczne i sycące.

Łopian potocznie nazywany jest dziadem lub rzepem, a to dlatego, że posiada zdolność do przyczepiania się do materiałów. Posiada wiele drogocennych właściwości, które wpływają pozytywnie na organizm. Ta roślina stosowana jest od wielu lat, znalazła swoje zastosowanie w ziołolecznictwie, a w niektórych krajach jest traktowana jako przysmak. Łopian wspomaga leczenie wielu dolegliwości, można go wykorzystywać do stosowania zewnętrznego i wewnętrznego.

Rośliny łąkowe na zdrowie. Jest czas ich zbioru
Barszcz zwyczajny / Fot. Canva

Brokuły z barszczu zwyczajnego

Z nierozwiniętych pąków kwiatowych należy zdjąć błoniaste osłony, dobrze wypłukać, panierować w bułce i smażyć na oleju. Można je również tylko lekko obgotować, posolić, polać sosem z jogurtu i roztartego ząbka czosnku.

Nawet zwykłe danie zyska, jeśli udekorujemy je listkami lub kwiatami. Do dań słodkich można użyć kwiatów fiołka, koniczyny, groszku, mniszka, nasturcji. Daniom mięsnym i sałatkom urody doda kwiat czosnku, szczypiorku, bluszczyka kurdybanka.

Barszcz zwyczajny to gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Występuje w całej niemal Europie, w dużej części Azji i w Maroku, rozprzestrzenił się też gdzieniegdzie poza obszarami swojego rodzimego występowania. W Polsce jest gatunkiem pospolitym.

Stosowano go do zmniejszania obrzęków i przeciw biegunce. Surowiec zielarski to ziele, owoce i korzeń. Kłącze zawiera cukry, argininę i glutaminę. Dojrzałe owoce zawierają 3 proc. olejku eterycznego, niedojrzałe dodatkowo alkohol metylowy i etylowy oraz heraklinę, przez co ich spożycie może powodować zatrucia zwierząt gospodarskich. W liściach i kwiatach znajdują się związki flawonowe, żywicowe i sole mineralne.

W Europie Środkowej do XIX w. barszcz był powszechnie wykorzystywanym źródłem pożywienia, choć w Polsce wyszedł z powszechnego jadłospisu już w XVIII w.

 


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE / wielkaliteratura.online


Tagi: barszcz zwyczajnyKielcekuchniakulinariałopianmniszekporadyprzepisrośliny łąkoweŚwiętokrzyskie
Udostępnij235Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Kwasówka kuźnicka

Następny wpis

Jaki groch na świętokrzyskie pola w 2024 roku?

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Jaki groch na świętokrzyskie pola w 2024 roku?

Jaki groch na świętokrzyskie pola w 2024 roku?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.