Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
W okolicy Suchedniowa bardzo powszechnie uprawiano proso, więc kasza jaglana była częstą potrawą przyrządzaną zarówno w dzień powszedni w prosty sposób, jak i na święta w bardziej wykwintny.
Rosół z gołeckami z kaszy jaglanej
Wydrukuj przepisSkładniki
- ROSÓŁ:
- 1,5 kg mięsa wołowego rosołowego
- 4 l wody
- marchew
- pietruszka
- cebula
- sól
- pieprz
- GOŁECKI:
- 1/2 kg kaszy jaglanej
- 2 jajka
- od 2 do 3 łyżek mąki pszennej
- 1 cebula
- zmielone mięso z rosołu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Z podanych składników ugotować rosół. Wyjąć ugotowane w nim mięso i obrać od kości. Obrane mięso przekręcić przez maszynkę. Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie i wystudzić. Cebulę zeszklić na maśle lub smalcu. Wbić 2 jajka, dodać zmielone mięso, mąkę i cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Z farszu uformować małe kuleczki. Ugotować je w lekko osolonej wodzie na wolnym ogniu. Gotować krótko i podawać z rosołem, posypać natką pietruszki.
Przepis podała: Krystyna Żmijewska z Koła Gospodyń Wiejskich w Mostkach (archiwum ŚODR).