101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Rosół z gołeckami z kaszy jaglanej

PrzezMarzena Smoręda
13 stycznia 2023
w KULINARIA
Rosół z gołeckami z kaszy jaglanej / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Rosół z gołeckami z kaszy jaglanej / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.


W okolicy Suchedniowa bardzo powszechnie uprawiano proso, więc kasza jaglana była częstą potrawą przyrządzaną zarówno w dzień powszedni w prosty sposób, jak i na święta w bardziej wykwintny.

Rosół z gołeckami z kaszy jaglanej

Wydrukuj przepis

Składniki

  • ROSÓŁ:
  • 1,5 kg mięsa wołowego rosołowego
  • 4 l wody
  • marchew
  • pietruszka
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • GOŁECKI:
  • 1/2 kg kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • od 2 do 3 łyżek mąki pszennej
  • 1 cebula
  • zmielone mięso z rosołu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Z podanych składników ugotować rosół. Wyjąć ugotowane w nim mięso i obrać od kości. Obrane mięso przekręcić przez maszynkę. Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie i wystudzić. Cebulę zeszklić na maśle lub smalcu. Wbić 2 jajka, dodać zmielone mięso, mąkę i cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Z farszu uformować małe kuleczki. Ugotować je w lekko osolonej wodzie na wolnym ogniu. Gotować krótko i podawać z rosołem, posypać natką pietruszki.

Przepis podała: Krystyna Żmijewska z Koła Gospodyń Wiejskich w Mostkach (archiwum ŚODR).

Tagi: kulinariaŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij68Tweet43Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.