Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Rosół z gołeckami z kaszy jaglanej
W okolicy Suchedniowa bardzo powszechnie uprawiano proso, więc kaszę jaglaną często przyrządzano zarówno w dzień powszedni w prosty sposób, jak i na święta w bardziej wykwintny.
Składniki: Rosół: 1,5 kg mięsa wołowego rosołowego, 4 l wody, marchew, pietruszka, cebula, sól, pieprz
Gołecki: 1/2 kg kaszy jaglanej, 2 jajka, od 2 do 3 łyżek mąki pszennej, 1 cebula, zmielone mięso z rosołu, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Z podanych składników ugotować rosół. Wyjąć ugotowane w nim mięso i obrać od kości. Obrane mięso przekręcić przez maszynkę. Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie i wystudzić. Cebulę zeszklić na maśle lub smalcu. Wbić 2 jajka, dodać zmielone mięso, mąkę i cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Z farszu uformować małe kuleczki. Ugotować je w lekko osolonej wodzie na wolnym ogniu. Gotować krótko i podawać z rosołem, posypać natką pietruszki.
Przepis podała: Krystyna Żmijewska z Koła Gospodyń Wiejskich w Mostkach.