Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Wieś Potok słynie z lasów, w których jest bardzo dużo grzybów maślaków, dlatego są one często składnikami dań. Przepis ten jest wykorzystywany z pokolenia na pokolenie. W miejscowości są też stawy, z których można łowić ryby.
Ryba w maślakach
Wydrukuj przepisSkładniki
- ryba
- cebula
- świeże maślaki (poza sezonem mogą być pieczarki ekologiczne)
- sól
- pieprz
- jajka
- cytryna
- mąka
- masło do smażenia
- ser
Sposób przygotowania
Rybę myjemy, patroszymy, odcinamy głowę i płetwy. Po odcięciu płetw i głowy przeciąć rybę na pół, obciąć brzegi, oddzielić mięso od skóry. Filety skropić sokiem z wyciśniętej cytryny, odstawić na 10 minut. Po tym czasie posolić, popieprzyć, panierować w jajku i mące, następnie usmażyć na maśle. Maślaki lub pieczarki udusić z dodatkiem soli i pieprzu. W osobnym naczyniu udusić cebulę. Na półmisku układać warstwami grzyby, cebulę i rybę. Powtórzyć warstwę grzybów i cebuli. Po wierzchu posypać serem żółtym startym na tarce. Włożyć do nagrzanego na 180 0 C piekarnika na 10 minut, aby ser się roztopił.
Przepis podała: Tatiana Wojtas z Koła Gospodyń Wiejskich w Potoku.