101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 21 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Ryba w maślakach

PrzezMarzena SmorędaiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
28 października 2022
w KULINARIA
Ryba w maślakach / Zdjęcie udostępnione przez ŚODR w Modliszewicach
Ryba w maślakach / Zdjęcie udostępnione przez ŚODR w Modliszewicach

Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

 

Wieś Potok słynie z lasów, w których jest bardzo dużo grzybów maślaków, dlatego są one często składnikami dań. Przepis ten jest wykorzystywany z pokolenia na pokolenie. W miejscowości są też stawy, z których można łowić ryby.

Ryba w maślakach

Wydrukuj przepis

Składniki

  • ryba
  • cebula
  • świeże maślaki (poza sezonem mogą być pieczarki ekologiczne)
  • sól
  • pieprz
  • jajka
  • cytryna
  • mąka
  • masło do smażenia
  • ser

Sposób przygotowania

Rybę myjemy, patroszymy, odcinamy głowę i płetwy. Po odcięciu płetw i głowy przeciąć rybę na pół, obciąć brzegi, oddzielić mięso od skóry. Filety skropić sokiem z wyciśniętej cytryny, odstawić na 10 minut. Po tym czasie posolić, popieprzyć, panierować w jajku i mące, następnie usmażyć na maśle. Maślaki lub pieczarki udusić z dodatkiem soli i pieprzu. W osobnym naczyniu udusić cebulę. Na półmisku układać warstwami grzyby, cebulę i rybę. Powtórzyć warstwę grzybów i cebuli. Po wierzchu posypać serem żółtym startym na tarce. Włożyć do nagrzanego na 180 0 C piekarnika na 10 minut, aby ser się roztopił.

 

Przepis podała: Tatiana Wojtas z Koła Gospodyń Wiejskich w Potoku.

Tagi: kulinariaŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij68Tweet42Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.