101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Schabowy w wersji tradycyjnej i nowoczesnej

Schabowy / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce

Schabowy / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce

Kotlet schabowy – jedna z najpopularniejszych potraw polskiej kuchni ma nie tylko tradycyjne wydanie, ale przez młode gospodynie doczekała się nowoczesnej wersji. Schabowego można teraz przyrządzić dużo szybciej, ale równie smacznie. Przepis zdradziły Kowalanki z Kowali w gminie Nowiny.

Mówi się, że gotowanie to jedna z najmocniejszych stron Kowalanek. Jeśli tak, to co jest ich kulinarną specjalnością?

– W zasadzie tradycyjna kuchnia nie ma przed nami wielu tajemnic, ale są dania, które przyrządzamy z największą przyjemnością. Należą do nich między innymi popularne schaboszczaki. Mówi się nawet, że schabowy to polska specjalność. Jeśli dodać do niego zasmażaną kapustę, ogórek kiszony i ziemniaczki, danie nie ma sobie równych – mówi Barbara Misztal z Kola Gospodyń Wiejskich Kowalanki.

Jak przyrządzić taki kotlet?

– Wydaje się to bardzo proste, jednak tajemnica jego smaku tkwi w z pozoru mało znaczących czynnościach. My podzielone na kotlety i rozbite tłuczkiem mięso moczymy przez noc w lodówce, w przyprawionym solą kefirze. Mięso w tej zalewie przekładamy surową cebulą. Potem kotlety obtaczamy w mące, bułce tartej i smażymy. Tak przygotowane są soczyste, aromatyzowane cebulą, wilgotne od kefiru, który z racji tego, że zawiera kwas mlekowy, zmiękcza mięso – mówi Barbara Misztal.

Jednak Kowalanki nie poprzestają na daniach tradycyjnych i tradycyjnych recepturach.

– Szukamy w internecie nowych pomysłów kulinarnych, modyfikujemy je i przyrządzamy z wrodzoną sobie fantazją w kuchni. Do takich przepisów należą choćby kotleciki w całkiem nowej wersji. Przyrządza się je z kurczaka, następująco: filet z kurczaka kroimy w poprzek, lekko rozbijamy, następnie mięso marynujemy w specjalnej zaprawie przygotowanej przynajmniej przez dwie godziny. Marynatę, przygotowujemy w misce, do której wbijamy dwa jajka, dodajemy 3-4 łyżki mąki kartoflanej, łyżkę majonezu, przyprawiamy, solą, pieprzem, papryką, czosnkiem. Powstaje w ten sposób ciasto, podobne do takiego na racuchy lub naleśniki. Następnie mięso nabite na widelec moczymy w tym cieście i kładziemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Nie obtaczamy już mięsa w żadnej panierce. Wychodzą rewelacyjne – smaczne, wilgotne, jednym słowem pycha – mówi Barbara Misztal.

 

ZOOM NA WIEŚ - RADIO KIELCE
FOLK RADIO

Tagi: Barbara MisztalKGW Kowalankikotlet schabowykulinariaprzepis
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Ruszyły przygotowania do jubileuszowych targów Agrotech w Kielcach

Następny wpis

Ceny cieląt, krów, jaj w górę. Warchlaki, jałówki w dół

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Spadek cen warchlaków / Fot. Canva

Ceny cieląt, krów, jaj w górę. Warchlaki, jałówki w dół

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.