W lasach jeszcze możemy znaleźć kwitnące drzewa akacji. Można zrobić z nich pyszne placuszki, dżem i syrop, które pomogą po chorobie wrócić do zdrowia.
Justyna Pargieła ziołoznawca informuje, że kwiat akacji może tak samo poprawić nasze zdrowie jak kwiaty mniszka lekarskiego.
Akacja, a właściwie robinia akacjowa to drzewo, a o drzewach rzadko myślimy jako o ziołach. Akacja uznawana jest za drzewny chwast.
– Akacja w całości jest trująca od kory do liści. Wyjątkiem są smaczne i zdrowie kwiaty, które pozyskać możemy w maju i czerwcu.
Kwiaty mają wiele zastosowań leczniczych.
– Kwiaty akacji mają właściwości moczopędne, pomagają przy nadkwasocie, uszczelniają naczynia krwionośne, a także wpływają na detoksykację naszego organizmu. To szczególnie ważne, gdy długotrwale przyjmujemy leki, albo jesteśmy po chorobie.
Z akacji możemy przygotować napoje: herbatki i syrop. Kwiaty akacji możemy wykorzystywać kulinarnie dodając je do racuszków czy ciasta naleśnikowego. Dla wyjątkowo wytrwałych pysznym smakołykiem jest dżem akacjowy, jednak jego przygotowanie jest bardzo czasochłonne – z 10 litrów kwiatów akacji otrzymujemy tylko 200 mililitrów dżemu.