101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 21 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Sekrety ziół – chmiel

Magdalena Galas-KlusekPrzezMagdalena Galas-Klusek
27 lipca 2022
w AKTUALNOŚCI
0
Chmiel. Fot. Pixabay

Fot. Pixabay

585
Udostępnienia
3.2k
Wyświetlenia

Chmiel kojarzy nam się wyłącznie z piwem podczas gdy podobnie jak inne zioła możemy go suszyć i przygotowywać napary nasenne a z jego liści robić pyszne gołąbki.

Justyna Pargieła, ziołoznawca, podkreśla, że chmiel jako roślina zielarska jest niedoceniony i powinny się nim zainteresować szczególnie ci którzy mają problem ze snem lub kobiety w czasie menopauzy.

– Napar z szyszek chmielu działa lepiej niż melisa. Już od 3 do 5 szyszek chmielu zaparzonych gorącą wodą zostawiony na 10-15 minut poprawia zasypianie i jakość snu.

Jak dodaje zielarka chmiel obniża też libido, działa uspokajająco.

Dziki chmiel spotkać można wzdłuż rzek, lubi miejsca wilgotne i oplatać krzewy czarnego bzu. Pędy chmielu mogą dorastać nawet do 8 metrów.

Samodzielnie można zbierać szyszki chmielu i suszyć na papierze wraz z pyłkiem.

Justyna Pargieła informuje, że swoje nasenne działanie chmiel zawdzięcza lupulinie, a ponadto zawiera też: żywicę, flawonole i garbniki, więc możemy przemywać naparem trudno gojące się rany i wrzody.

Chmiel w swojej dzikiej postaci może być wykorzystywany w kuchni – zwłaszcza wiosną.

– Można zbierać młode pędy chmielu o długości od 10 do 15 centymetrów i gotować je na parze. Są wybornym warzywem.

Zielarka zaznacza, że można też jeść liście, wykorzystując je do zawijania różnych farszy i przygotowywać chmielowe gołąbki.

Tagi: chmielJustyna PargiełaSekrety ziółzioła
Poprzedni wpis

Chleb nie będzie kosztował 10 zł

Następny wpis

Sezon na przetwory w pełni. Jak je przygotować?

Magdalena Galas-Klusek

Magdalena Galas-Klusek

Redakcja Informacji, dziennikarz Radia Kielce

Zobacz również

Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego. KRUS / Fot. Radio Kielce
AKTUALNOŚCI

KRUS od 35 lat na rynku dla rolników

PrzezMarzena Smoręda
20 czerwca 2025

KRUS od 35 lat na rynku dla rolników.

Czytaj więcejDetails
Herbatka zioła z przy domowego ogródka / Fot. Canva

Babcia Róża poleca ziołowe ogródki przy domu

20 czerwca 2025
Poziomki / Fot. Canva

Nadszedł czas na poziomki

20 czerwca 2025

Bezpłatne webinaria, wystawy, spotkania literackie i pokaz mody w Muzeum Wsi Kieleckiej

20 czerwca 2025
Następny wpis
Konfitura z płatków róż

Sezon na przetwory w pełni. Jak je przygotować?

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.