Owoce derenia jadalnego można zbierać we wrześniu i październiku. Znajdują zastosowanie w leczeniu anemii, a także przy dolegliwościach żołądkowych.
Jak mówi Justyna Pargieła – ziołoznawczyni i fitoterapeutka – dereń to drzewo, które naturalnie występuje w południowo-wschodniej Polsce. Przed zebraniem owoców derenia, trzeba mieć jednak pewność, że jest to odmiana jadalna, a nie ozdobna, ogrodowa.
Dereń jadalny jest źródłem witaminy C i cennych mikroelementów.
– Owoce derenia poprawiają przemianę materii, działają żółciopędnie i krwiotwórczo. Wykorzystywano je od wieków przy różnych dolegliwościach żołądka – mówi zielarka.
Owoce derenia można wypestkować i robić z nich dżemy oraz galaretki, a także przetworzyć je na słono i zakisić.
Na staropolskich arystokratycznych dworach królowała też dereniówka, czyli nalewka z owoców derenia.
Owoce derenia można również jeść na surowo.