Słodko-kwaśna, pikantna i bardzo zdrowa. Taka jest serwatczanka – zupa, której przepis zdradził nam Karol Okrasa, znany kucharz i autor programów kulinarnych.
Zaletą serwatczanki jest to, że nie wymaga wielu produktów i można ją przyrządzić naprawdę szybko. Jest szansa, że zupa według przepisu Karola Okrasy stanie się jednym z Państwa ulubionych dań na wielkanocnym stole.
Składniki
- 1,5 l serwatki
- 0,5 l żurku na zakwasie (woda, mąka żytnia, płatki owsiane, czosnek, otręby)
- chleb do żurku (6 sztuk)
- 3 białe surowe kiełbasy
- 6 plastrów wędzonego boczku
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1,5 łyżki suszonych warzyw
- 1,5 łyżki tartego chrzanu
- 4 prawdziwki suszone (wcześniej długo moczone)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz
- natka pietruszki posiekana
Sposób przygotowania
Do garnka wlewamy zimną serwatkę, dodajemy surową biała kiełbasę w pętkach, grzyby i doprowadzamy do wrzenia. Później wsypujemy suszone warzywa, wlewamy żurek, dodajemy chrzan tarty i całość gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 5 min. W międzyczasie na patelni podsmażamy plastry boczku, a następnie dodajemy je do gotującej się na wolnym ogniu zupy. Serwatczankę doprawiamy przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, majerankiem, solą i pieprzem. Z zupy wyjmujemy białą kiełbaskę i kroimy ją na plastry. W chlebie ścinamy 1/3 góry i wydrążamy miąższ. Zupę nalewamy do chlebowej miseczki i podajemy z jajkiem, białą kiełbaską, boczkiem i natką pietruszki.