101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Karol Okrasa poleca na Wielkanoc serwatczankę

2 maja 2022
w KULINARIA
Karol Okrasa. Fot. Jarosław Kubalski / Radio Kielce
Karol Okrasa. Fot. Jarosław Kubalski / Radio Kielce

Słodko-kwaśna, pikantna i bardzo zdrowa. Taka jest serwatczanka – zupa, której przepis zdradził nam Karol Okrasa, znany kucharz i autor programów kulinarnych.

Zaletą serwatczanki jest to, że nie wymaga wielu produktów i można ją przyrządzić naprawdę szybko. Jest szansa, że zupa według przepisu Karola Okrasy stanie się jednym z Państwa ulubionych dań na wielkanocnym stole.

Składniki

  • 1,5 l serwatki
  • 0,5 l żurku na zakwasie (woda, mąka żytnia, płatki owsiane, czosnek, otręby)
  • chleb do żurku (6 sztuk)
  • 3 białe surowe kiełbasy
  • 6 plastrów wędzonego boczku
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1,5 łyżki suszonych warzyw
  • 1,5 łyżki tartego chrzanu
  • 4 prawdziwki suszone (wcześniej długo moczone)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki posiekana

Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy zimną serwatkę, dodajemy surową biała kiełbasę w pętkach, grzyby i doprowadzamy do wrzenia. Później wsypujemy suszone warzywa, wlewamy żurek, dodajemy chrzan tarty i całość gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 5 min. W międzyczasie na patelni podsmażamy plastry boczku, a następnie dodajemy je do gotującej się na wolnym ogniu zupy. Serwatczankę doprawiamy przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, majerankiem, solą i pieprzem. Z zupy wyjmujemy białą kiełbaskę i kroimy ją na plastry. W chlebie ścinamy 1/3 góry i wydrążamy miąższ. Zupę nalewamy do chlebowej miseczki i podajemy z jajkiem, białą kiełbaską, boczkiem i natką pietruszki.

Tagi: kulinaria
Udostępnij68Tweet43Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.