Po przepisy kulinarne inspirowane kuchnią kresową sięgają nie tylko mieszkańcy powiatu kieleckiego. Doceniają jej bogactwo, różnorodność i prostotę, a także umiejętność łączenia składników. Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich „Zakupniki” w Zreczu Chałupczańskim częstuje śledziami rodem z Lwowa.
Składniki: 40 dag filetów śledziowych, 5 cebul, 25 dag suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków, 1 szklanka oleju rzepakowego. Przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Śledzie pokroić w paski, grzyby zalać wrzątkiem, gdy nasiąkną drobno posiekać lub zmielić, cebulę pokroić w talarki. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć śledzie, liść laurowy, posolić i popieprzyć. Na to położyć pokrojoną cebulę, liść laurowy, posolić, popieprzyć. Na to ułożyć grzyby, jeden lub dwa liście laurowe, posolić i popieprzyć. Wszystko zalać olejem i dusić powoli około godzinę. Potrawę można podać na ciepło lub zimno.
Przepis podało: Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich „Zakupniki” w Zreczu Chałupczańskim.