Kluski parowe od dawnych czasów często gościły na stołach mieszkańców gminy Koprzywnica jako danie obiadowe lub przekąska. Sposób ich wytwarzania był przekazywany z pokolenia na pokolenie i przetrwał do czasów obecnych.
Składniki: 2 kg mąki, 1 l mleka, 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, 2 dag drożdży, 1 kg marmolady lub 2 jabłka, 1/2 kostki masła.
Sposób przygotowania: Trochę mleka, drożdże i odrobinę mąki wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia. Resztę mleka podgrzać z masłem, dodać rozczyn i dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na grubość 1,5 cm, wyciąć krążki, układać marmoladę lub pokrojone w ósemki jabłka i formować kulki. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Garnek z gotującą wodą obwiązać lnianą ściereczką, ułożyć na niej ciasto, przykryć miską i parować ok. 10-15 min. Gotowe polać sklarowanym masłem lub sokiem malinowym.
Przepis podały: mieszkanki sołectwa Zbigniewice.