101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Smalczyk piaseczański

PrzezMarzena Smoręda
19 stycznia 2023
w KULINARIA

food 3061272 1920

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.


Smalec był na wsi często podstawowym i najbardziej dostępnym tłuszczem. Można go było przechować w chłodnym miejscu długi czas, dlatego gospodynie wytapiały smalec, aby mieć jego zapas na czas ciężkich prac polowych. Wrzący smalec, wlany do kamionkowych naczyń, przykryty lnianą ściereczką i pozostawiony w piwnicy, był przechowywany przez całe lato. W Piasecznej Górce smalec wytapiano z wędzonego boczku i podgardla, co „podkręcało” jego smak i zapach.

Smalczyk piaseczański

Wydrukuj przepis

Składniki

  • 1 kg podgardla
  • 1 kg boczku średnio tłustego
  • 60-70 dag cebuli
  • czosnek
  • pieprz ziołowy i czarny
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • sól

Sposób przygotowania

Główkę czosnku obrać i drobno posiekać, dodać pieprz ziołowy i pieprz czarny, 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, łyżkę majeranku. Zalać wodą 0,8 l i dosypać 80 g soli kuchennej. Gotować na małym ogniu 20 minut. Marynatę ostudzić. Boczek i podgardle opłukać i zalać marynatą. Odstawić na 7 dni do pomieszczenia o temperaturze 6-8 °C, każdego dnia mięso przekładać. Siódmego dnia nabić mięso na hak do wędzenia i suszyć przez noc w chłodnym przewiewnym miejscu. Mięso wędzić przez 3 godziny w wędzarni w temperaturze 40-60 °C. Drewno musi być liściaste z dodatkiem owocowego, np. wiśni. Mięso wyjąć z wędzarni, ostudzić i zmielić – tłuste kawałki na sitku o średnich oczkach (6 mm), chude kawałki na sitku o większych oczkach (10 mm). W garnku żeliwnym (a dzisiaj teflonowym) wytopić tłustą masę przez ok. 25 minut następnie dodać masę z chudego mięsa. Po 20 minutach wytapiania dorzucić surową pokrojoną cebulkę na kolejne 20 minut. Na koniec dodać pieprz czarny i ewentualnie sól. Zlać do kamionkowego garnka.

Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich w Piasecznej Górce.

Tagi: kulinariaŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij68Tweet42Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.