101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 21 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Smalec z białej fasoli

PrzezMarzena Smoręda
18 listopada 2022
w KULINARIA
Smalec z białej fasoli / Zdjęcie udostępnione przez ŚODR w Modliszewicach
Smalec z białej fasoli / Zdjęcie udostępnione przez ŚODR w Modliszewicach

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Trwa prezentacja tradycyjnych przepisów zaczerpniętych ze świętokrzyskiej wsi. Niech będzie ona inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Smalec z białej fasoli

Wydrukuj przepis

Składniki

  • 2 szklanki namoczonej fasoli opatkowickiej
  • 2 duże cebule
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania

Cebulę pokroić drobno, jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać trochę oleju razem z listkami laurowymi i zielem angielskim. Ugotować fasolę, zmiksować na gładką masę, jeżeli jest zbyt sucha, to dodać trochę wody z gotowania. Dodać cebulę, jabłko, pieprz ziołowy, majeranek i zmiksować. W celu uzyskania gładkiego smalcu należy miksować dłużej. Wyłożyć do glinianego naczynia i wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać do chleba i z kiszonymi ogórkami.

Smalec sporządzany jest z fasoli opatowieckiej, która jest laureatem konkursu NKD z 2008 roku i nominowanej do Perły 2009. Przyrządzany bywał często w okresie sianokosów czy też żniw dla kosiarzy.

W letnim czasie nie ubijano świń, ze względu na brak warunków do przechowywania mięsa. Dlatego robiono smalec z fasoli, który spożywany z chlebem dawał siłę do ciężkiej pracy i można było go na cały dzień zabrać na pole bez obawy, że się zepsuje. Od ponad 20 lat młode gospodynie z naszego regionu kultywują tę tradycję, robiąc smalec dla miłośników bezmięsnych potraw.

Przepis podała: Anna Płocha z Koła Gospodyń Wiejskich w Szarbkowsko-Chrabkowskie.

Tagi: kulinariaŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij68Tweet42Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.