Składniki
- Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- ciepła woda
- Farsz:
- 500 g zielonej soczewicy
- 3 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 100 g grzybów suszonych lub świeżych
- sól
- pieprz
- zioła według uznania np. majeranek, tymianek
- Do gotowania:
- woda, sól
- olej
Sposób przygotowania
Grzyby namoczyć, odlać wodę i gotować w nowej wodzie przez około 15 minut. Następnie odsączyć grzyby, pozostawiając wodę. W tej wodzie ugotować soczewicę z dodatkiem soli i masła.
Cebulę pokroić i usmażyć na złoty kolor. Grzyby razem z cebulą przepuścić przez maszynkę do mięsa, wymieszać z soczewicą, doprawić farsz solą i pieprzem, dodać zioła.
Z mąki i ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować, wycinać kwadraty i nakładać farsz. Gotować przez 5-6 minut w wodzie z dodatkiem soli i oleju.
Soczewioki podawać z cebulką usmażoną na złoto lub z tartą bułką przyrumienioną na maśle. Soczewioki można piec w piekarniku i podawać do czerwonego barszczu.
Przepis pochodzi z książki „Świętokrzyskie smaki”, wydanej przez Muzeum Wsi Kieleckiej