Kurki w sosie śmietanowym to danie w sam raz jesień, kiedy lasy są pełne grzybów, wśród których nie brakuje kurek.
Nieważne czy nazywana jest stroczkiem lisicą, kurką żółtą, liścem, pieprzykiem jadalnym, lisicą, pieprznikiem pospolitym, lisiczką, pieprznikiem gąską czy nawet stągiewką jadalną, kurka to popularny w naszych lasach grzyb, który jesienią zbierają grzybiarze. To smaczny grzyb, który ma wiele zastosowań w polskiej kuchni.
Sos z kurek
Składniki: 30-40 dag kurek, 2 łyżki masła, 1 cebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ... More, 200 g gęstej śmietany, sól, pieprz, natkaPietruszka naciowa - w pierwszym roku uprawy tworzy niejadal... More pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More.
Sposób przygotowania: Kurki myjemy i kroimy w paski. Cebulę drobno siekamy. W rondlu roztapiamy masło, wkładamy cebulę, smażymy, dopóki się nie zeszkli. Dorzucamy kurki i smażymy na średnim ogniu przez 15-20 minut, aż odparuje woda. Następnie dodajemy śmietanę i gotujemy całość, mieszając od czasu do czasu, aż do momentu powstania gęstego sosu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Danie świetnie smakuje z pełnoziarnistym makaronem, brązowym ryżem, kaszą gryczaną lub ze świeżym, chrupiącym chlebem.
Przepis podał: Paweł Kosin (archiwum Lasów Państwowych).