101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Stary piernik Mikołajowej z Mirca

PrzezMarzena Smoręda
19 grudnia 2022
w KULINARIA
Stary piernik Mikołajowej z Mirca / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Stary piernik Mikołajowej z Mirca / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Stary piernik Mikołajowej z Mirca

Wydrukuj przepis

Składniki

  • 1/2 l miodu spadziowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 25 dag smalcu
  • 1 kg mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki zimnego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cynamon
  • imbir
  • zmielone goździki

Sposób przygotowania

Miód, cukier i smalec podgrzać do rozpuszczenia. Masę odstawić, aby ostygła. Do letniej masy dodać mąkę, jajka, rozpuszczoną w połowie szklanki mleka sodę, sól i przyprawy do piernika. Składniki powoli wymieszać ręką, a następnie wyrobić. Ciasto włożyć do garnka, przykryć ściereczką i wynieść w chłodne miejsce. Po minimum dwóch tygodniach ciasto przenieść do ciepłego miejsca. Następnego dnia podzielić ciasto na 3 części, rozwałkować i upiec, każdy placek osobno w temperaturze 180°C. Po 2-3 dniach przełożyć powidłami śliwkowymi i posypać cukrem pudrem. Zaraz po upieczeniu placki są dość twarde, ale po kilku dniach skruszeją. Przed przełożeniem można poszczególne placki posmarować przegotowaną wodą, wówczas szybciej zmiękną.

Przepis podał Sławomir Surdy z Pasieki Mirsa w Mircu.

Tagi: kulinariaŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij68Tweet42Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.