101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Święto gofra. Jak zdrowo go przyrządzić?

Gofry / źródło: GettyImages

Gofry / źródło: GettyImages

W sobotę, 25 marca, świętować będziemy Międzynarodowy Dzień Gofra. Wypiek znany od średniowiecza doczekał się nie tylko klasycznej, słodkiej wersji, ale również podawany jest z warzywami, rybami, serem, guacamole czy na kakaowo.   

Dzień Gofra to święto wywodzące się ze Skandynawii, gdzie mączne wypieki w kratkę mają wielu zwolenników. Same gofry znane były już w średniowieczu, kiedy to pieczono cienkie placki pomiędzy dwoma płaskimi żeliwnymi płatkami. Pierwszych gofrownic używano w Niemczech i Holandii, potem trafiły do Ameryki, gdzie Cornelius Swarthout jako pierwszy otrzymał na nie patent. Wynalazek zyskał dużą popularność i rozpowszechnił gofry na cały świat.

W formie, którą znamy obecnie jako klasyczną, po raz pierwszy zostały wypieczone w belgijskim Liege w XVIII wieku. Od tamtego czasu w świecie gofrów wiele się zmieniło. Są bardzo popularne także na polskim rynku, ale nie tylko w słodkiej, ale i wytrawnej wersji.

Kojarzące się do tej pory przede wszystkim w formie z bitą śmietaną i frużeliną lub świeżymi owocami, mają swoje nowe, coraz bardzie wyszukane dodatki. Mogą być podawane z jajkiem sadzonym, bekonem, sosem holenderskim, warzywami, a także łososiem czy inną rybą, kremowym serkiem oraz guacamole. Smaki wiosny, jak rzodkiewka, szczypiorek, koperek czy sałata także nadają się do tego dania, stąd wiosna i świeże smaki są odpowiednim dodatkiem uzupełniającym danie. Inną możliwością jest zaserwowanie gofra z rybą.

Jak zrobić gofra?

Ciasto na gofry przygotowuje się mieszając mąkę, cukier, sól, stopione masło lub olej, żółtka jaj i mleko i ubitych białek jaj. Specyficzną odmianą gofrów są gofry belgijskie, spopularyzowane w drugiej połowie XX w. Ostatnio modne – szczególnie w punktach typu street food są także gofry bąbelkowe – bubble waffles. Można je nadziewać w trakcie wypieku. Serwuje się je zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej. Gofry nie muszą być słodkie ani jasne. Mogą być na przykład zielone lub czarne.

Gofry szpinakowe

Podane z białym serkiem, łososiem wędzonym, czarnuszką i owocami kaparów.

Składniki: 250 g szpinaku (świeży lub mrożony, mrożony należy odcisnąć po rozmrożeniu), 250 ml mleka, 225 g mąki pszennej, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól, pieprz.

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki miksujemy na gładkie ciasto i wylewamy na rozgrzaną gofrownicę. Po upieczeniu wystudzone gofry dekorować dodatkami.

Wytrawne gofry

Podane z wędzonym łososiem i jajkiem sadzonym.

Składniki: 80 g białek jaj (lub dwa jaja), plastry łososia wędzonego na zimno, jajko sadzone na wodzie (jajo wybijamy na patelnie z wrzącą osoloną wodą, gotujemy do momentu ścięcia białka), 30 g mąki, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, drobno pokrojona rukola.

Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie wymieszać z całą resztą. Gofrownicę posmarować olejem. Po upieczeniu wystudzone gofry dekorować dodatkami.

Gofry kakaowe

Podane z serkiem waniliowym i owocami sezonowymi.

Składniki (na 2 sztuki): 45 g mąki orkiszowej lub pszennej, 3 g kakao, 40 g mleka, 1 jajko, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, serek waniliowy, owoce sezonowe.

Sposób przygotowania: Mąkę, kakao, jajko, proszek do pieczenia, mleko wymieszać na jednolitą masę. Pieczemy w gofrownicy lekko posmarowanej olejem przez 10 minut. Upieczone gofry wystudzić i udekorować dodatkami.

Tagi: gofrykulinariaprzepis
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Cena jaj w UE wzrosła o 30 proc.

Następny wpis

Rolniczy handel detaliczny nową ścieżką rozwoju dla naszych rolników

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
W listopadzie 2022 roku Pasieka Dobra Pszczoła została członkiem szlaku kulinarnego „Świętokrzyska Kuźnia Smaków” / Fot. ŚODR

Rolniczy handel detaliczny nową ścieżką rozwoju dla naszych rolników

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.