W sobotę, 25 marca, świętować będziemy Międzynarodowy Dzień Gofra. Wypiek znany od średniowiecza doczekał się nie tylko klasycznej, słodkiej wersji, ale również podawany jest z warzywami, rybami, serem, guacamole czy na kakaowo.
Dzień Gofra to święto wywodzące się ze Skandynawii, gdzie mączne wypieki w kratkę mają wielu zwolenników. Same gofry znane były już w średniowieczu, kiedy to pieczono cienkie placki pomiędzy dwoma płaskimi żeliwnymi płatkami. Pierwszych gofrownic używano w Niemczech i Holandii, potem trafiły do Ameryki, gdzie Cornelius Swarthout jako pierwszy otrzymał na nie patent. Wynalazek zyskał dużą popularność i rozpowszechnił gofry na cały świat.
W formie, którą znamy obecnie jako klasyczną, po raz pierwszy zostały wypieczone w belgijskim Liege w XVIII wieku. Od tamtego czasu w świecie gofrów wiele się zmieniło. Są bardzo popularne także na polskim rynku, ale nie tylko w słodkiej, ale i wytrawnej wersji.
Kojarzące się do tej pory przede wszystkim w formie z bitą śmietaną i frużeliną lub świeżymi owocami, mają swoje nowe, coraz bardzie wyszukane dodatki. Mogą być podawane z jajkiem sadzonym, bekonem, sosem holenderskim, warzywami, a także łososiem czy inną rybą, kremowym serkiem oraz guacamole. Smaki wiosny, jak rzodkiewka, szczypiorek, koperek czy sałata także nadają się do tego dania, stąd wiosna i świeże smaki są odpowiednim dodatkiem uzupełniającym danie. Inną możliwością jest zaserwowanie gofra z rybą.
Jak zrobić gofra?
Ciasto na gofry przygotowuje się mieszając mąkę, cukier, sól, stopione masło lub olej, żółtka jaj i mleko i ubitych białek jaj. Specyficzną odmianą gofrów są gofry belgijskie, spopularyzowane w drugiej połowie XX w. Ostatnio modne – szczególnie w punktach typu street food są także gofry bąbelkowe – bubble waffles. Można je nadziewać w trakcie wypieku. Serwuje się je zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej. Gofry nie muszą być słodkie ani jasne. Mogą być na przykład zielone lub czarne.
Gofry szpinakowe
Podane z białym serkiem, łososiem wędzonym, czarnuszką i owocami kaparów.
Składniki: 250 g szpinaku (świeży lub mrożony, mrożony należy odcisnąć po rozmrożeniu), 250 ml mleka, 225 g mąki pszennej, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki miksujemy na gładkie ciasto i wylewamy na rozgrzaną gofrownicę. Po upieczeniu wystudzone gofry dekorować dodatkami.
Wytrawne gofry
Podane z wędzonym łososiem i jajkiem sadzonym.
Składniki: 80 g białek jaj (lub dwa jaja), plastry łososia wędzonego na zimno, jajko sadzone na wodzie (jajo wybijamy na patelnie z wrzącą osoloną wodą, gotujemy do momentu ścięcia białka), 30 g mąki, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, drobno pokrojona rukola.
Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie wymieszać z całą resztą. Gofrownicę posmarować olejem. Po upieczeniu wystudzone gofry dekorować dodatkami.
Gofry kakaowe
Podane z serkiem waniliowym i owocami sezonowymi.
Składniki (na 2 sztuki): 45 g mąki orkiszowej lub pszennej, 3 g kakao, 40 g mleka, 1 jajko, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, serek waniliowy, owoce sezonowe.
Sposób przygotowania: Mąkę, kakao, jajko, proszek do pieczenia, mleko wymieszać na jednolitą masę. Pieczemy w gofrownicy lekko posmarowanej olejem przez 10 minut. Upieczone gofry wystudzić i udekorować dodatkami.