Przepis pochodzi z konkursu „Danie od sąsiada”, organizowanego przez Muzeum Wsi Kieleckiej
Składniki
- 400 g twarogu
- 1 jajko
- 1 op. cukru waniliowego
- 3-4 łyżki kaszy manny
- 50 g rodzynek
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki mąki pszennej (do obtoczenia)
Sposób przygotowania
W misce mieszamy ze sobą ser, jajka, cukier, kaszę mannę. Wyrabiamy, aż masa będzie jednolita. Masa bedzie dość luźna, ale taka ma być! Nie dodawajcie więcej kaszy lub mąki, bo syrniki nie będą tak delikatne.
Na talerzu wysypujemy 3-4 czubate łyżki mąki. Nabieramy łyżką porcję ciasta i wrzucamy w mąkę. Bierzemy do ręki i otrzepujemy nadmiar maki, jednocześnie formując okrągły placuszek, spłaszczamy w dłoniach.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy po 3 sztuki. Smażymy na średnim ogniu 2-3 minuty z jednej i potem tyle samo z drugiej strony. Placuszki wykładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
Syrniki zjadamy na gorąco. Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem. Najlepiej smakują w towarzystwie domowej konfitury lub ze świeżymi owocami oraz kubkiem kawy.