Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Szczupak „pomykowski” smażony z Bud
Wydrukuj przepisSkładniki
- szczupak
- sól
- 3/4 szklanki mąki
- 15 dag masła
- 10 dag oleju
Sposób przygotowania
Szczupaka sprawić, pokroić na kawałki i posolić. Masło i olej rozpuścić na patelni. Kawałki szczupaka obtaczać w mące, kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron. W trakcie smażenia dodawać masła, aby się nie spaliło.
Przepis podali Teresa i Grzegorz Wójciccy z Jesionowego Dworku – Pensjonat w Gospodarstwie rybackim Budy.