Farsz z kaszy gryczanej niepalonej z Małyszyna Małgorzaty i Rafała Zacharskich, prowadzących firmę Wanilia i Migdały w Małyszyn Dolny, w powiecie starachowickim otrzymał nagrodę główną w Świętokrzyskim finale konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów oraz nominację do nagrody Perła 2023.
– Podstawą i najważniejszym składnikiem farszu z kaszy gryczanej niepalonej z Małyszyna jest słynna kasza z Małyszyna. Jest w stu procentach naturalna, bez chemii. Uprawa gryki, z której jest robiona kasza, prowadzona jest w sposób ekologiczny. Gryka przerabiana jest na kaszę w małej kaszarni. Żeby powstał pyszny i zdrowy farsz dodawane są do kaszy grzyby z Puszczy Iłżeckiej, boczek swojski i cebulka – mówi Rafał. Zacharski.
Taki farsz znakomicie sprawdzi się jako nadzienie do pierogów, gołąbków, krokietów, naleśników – dodaje Rafał Zacharski.
Przypomnijmy, że Wanilia i Migdały to firma specjalizująca się w przygotowywaniu wyrobów cukierniczych: ciast, ciasteczek i tortów oraz wyrobów garmażeryjnych. Właściciele: Małgorzata i Rafał Zacharscy wykorzystują naturalne składniki pochodzące z ich gospodarstwa rolnego w Małyszynie. To pozwala na tworzenie z nich wspaniałych kompozycji kulinarnych. Naturalne, przyrządzane ze świeżych produktów wyroby cukiernicze i garmażeryjne zostały docenione przez Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego.
Wanilia i Migdały trafiły na listę Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie, która zrzesza podmioty wytwarzające i dostarczające na rynek żywność tradycyjną, regionalną i lokalną najwyższej jakości.