Składniki
- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- 0,5 kg pieczarek
- 150-200 ml czerwonego wina
- 2-3 łyżki świętokrzyskiego miodu
- 2-3 łyżki gęsiego smalcu do smażenia
- 1 duża czerwona cebula
- pieprz
- sól (solimy na samym końcu przygotowywania)
- natka pietruszki do posypania
- chałka
Sposób przygotowania
Wątróbki myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Przecinamy na pół.
Cebulę należy drobno posiekać. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na połówki, a duże grzyby na ćwiartki. Na jednej patelni rozpuszczamy łyżkę gęsiego smalcu i szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki. Na drugiej patelni smażymy wątróbkę z obu stron po ok. 2 minuty. Łączymy zawartość obu patelni, wlewamy 150 – 200 ml czerwonego wina oraz dodajemy dwie duże łyżki miodu. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wszystko razem smażymy, aż sos się zredukuje. Pod koniec smażenia solimy do smaku.. Danie powinno być słodkie z delikatnie wyczuwalną nutką pieprzu.
Wątróbkę ułożyć na talerzu, polać słodkim sosem z patelni, posypać posiekaną natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy razem z chałką.
Przepis pochodzi z książki „Świętokrzyskie smaki”, wydanej przez Muzeum Wsi Kieleckiej