Komisja Europejska jako Chronione Oznaczenie Geograficzne zarejestrowała wędzone jabłko sechlońskie. To 47 polski produkt rolny chroniony w Unii Europejskiej. Co to za jabłko?
Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, do wyrobu wędzonego jabłka sechlońskiego wykorzystuje się owoce odmian antonówka, boskoop, szara reneta, wilhelm, jonathan, szampion, jonagold, idared i pochodne odmiany idared. Owoce tych odmian odznaczają się wieloma cechami pożądanymi przy procesie suszenia i wędzenia, m.in. dużą zawartością cukru oraz stosunkowo małą zawartością wody. Plastry jabłek poddawane są podsuszaniu i podwędzaniu. Wędzone jabłko sechlońskie ma pomarszczoną skórkę na obwodzie i jasnobrązowy elastyczny miąższ. Średnica gotowych wędzonych plastrów jabłek waha się od 3 do 10 cm.
Z 5-8 kg świeżych jabłek uzyskuje się 1 kg suszonych owoców. W smaku wędzone jabłko sechlońskie jest lekko słodkie, z wyczuwalnym smakiem i aromatem wędzenia drewnem drzew liściastych.
Suszarnie muszą znajdować się na obszarze województwa małopolskiego, na terenach gmin: Laskowa, Iwkowa, Łososina Dolna i Żegocina. Również na tych terenach musi odbywać się cały proces podsuszania i podwędzania jabłek. Natomiast drewno oraz surowiec wykorzystywany do produkcji może pochodzić spoza określonego obszaru.
Nazwa produktu „wędzone jabłko sechlońskie” jest tradycyjnie używana na całym obszarze geograficznym wytwarzania, a wywodzi się od nazwy wsi Sechna, leżącej w gminie Laskowa. Związek sechlońskiego jabłka wędzonego z obszarem geograficznym, na którym jest wytwarzane, opiera się na cechach jakościowych oraz renomie produktu.