Wiosenne pierogi z serem i miętą
Koło Gospodyń Wiejskich Bobrzanki z gminy Miedziana Góra w powiecie kieleckim proponują pyszne pierogi z serem i najsmaczniejszą o tej porze roku miętą. Zdradziły przepis i czekają na recenzje.
Składniki: 40 dag mąki pszennej, 1 jajko, ½ kg sera twarogowego, 2 łyżki świeżej posiekanej mięty, śmietana, szczypta soli.
Sposób przygotowania: Mąkę przesiać, wlać ciepłą wodę i zagnieść ciasto. Ser zmiksować lub przekręcić przez maszynkę, wymieszać z jajkiem i drobno posiekaną miętą, przyprawić do smaku solą. Następnie rozwałkować ciasto, szklanką wycinać krążki. Farsz nakładać na krążki, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Wrzucać do wrzącej wody gotować około 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerzu i podawać polane samą śmietaną lub na słodko.