101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Wkrótce Dzień Pikantnych Potraw. Co przygotować na stół?

Wkrótce Dzień Pikantnych Potraw. Co przygotować na stół?

Fot. Canva

We wtorek, 16 stycznia przypada w Kalendarzu Świąt Nietypowych – Dzień Pikantnych Potraw. To święto wyczekiwane przez amatorów czosnku, chilli, tabasco czy pieprzu.

Nie tylko pieprz, czosnek czy cebula goszczą od wieków w polskiej kuchni. Coraz częściej przyprawiamy dania różnymi odmianami papryczek chili, pieprzem kajeńskim, kurkumą czy imbirem – ostrymi przyprawami, które nie tylko wzbogacają smak wielu potraw, ale oprócz smakowych, posiadają także walory zdrowotne. Większość pikantnych przypraw dotarła do Europy z Azji i Ameryki, ale od tysięcy lat były one znane i lubiane także na naszym kontynencie.

Wśród najpopularniejszych pikantnych przypraw na pierwszym miejscu w naszej kuchni jest ostry pieprz, którego smak zależy od fazy dojrzałości ziaren. W polskiej kuchni nie brakuje też czosnku o bogatym i oryginalnym smaku, który podobnie jak pieprz, ma także wiele właściwości leczniczych. Od lat znana i uprawiana w naszym kraju jest także papryka – ceniona za walory smakowe i zdrowotne.

Polacy coraz chętniej sięgają jednak po orientalne dania, doprawione pikantnymi przyprawami, nadającymi potrawom głębi smaku i ostrości. Różne odmiany papryczek chili, pieprz kajeński, kurkuma czy imbir to obowiązkowe pozycje niemal w każdej polskiej kuchni, bo Polakom smakują kuchnie całego świata, a szczególnie z krajów Dalekiego Wschodu, bogate w aromatyczne i rozgrzewające przyprawy.

Papryczka chili pochodząca z Ameryki ma setki odmian. Najbardziej ostra jest odmiana hodowana w Indiach – Bhut Jolokia. Za wyjątkowo pikantne uważa się również papryczkę habanero, pieprz kajeński i serrano.

Wkrótce Dzień Pikantnych Potraw. Co przygotować na stół?
Fot. Canva

Używamy też kurkumy, zwanej szafranem dla ubogich – przyprawy o silnym zapachu, ostrym i palącym smaku, pochodzącej z południowej Azji. Kurkuma nadaje potrawom żółty kolor.

Pikantną przyprawą jest także imbir, który jest zarazem jedną z najstarszych roślin leczniczych. W kuchni wykorzystujemy podziemne kłącza imbiru. Imbir ma piekący i lekko gorzki smak.

Pikantne przyprawy mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Zawarta w nich kapsaicyna poprawia metabolizm, przyspiesza pracę serca i pobudza wydzielanie ciepła. Dodane do potraw, wspomagają spalanie tłuszczów i przyśpieszają metabolizm.

Maja też działanie zdrowotne. Imbir polecany jest osobom z podwyższonym cholesterolem, działa przeciwzapalnie, zmniejsza ból, leczy przeziębienia, migreny, ma właściwości odkażające i odświeżające. Kurkuma słynie z właściwości przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych i przeciwnowotworowych, zwalcza kamienie żółciowe i pomaga przy niestrawności.

Z ostrymi przyprawami należy jednak uważać. Nie należy używać ich w nadmiarze, szczególnie ostrożnie powinny z nimi postępować osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego czy trawiennego. Pikantne składniki mogą nasilić dolegliwości i wywoływać bóle brzucha, zgagę czy wzdęcia. Trzeba pamiętać, że ostre przyprawy niekorzystnie wpływają na cerę. Nasilają stany zapalne i wydzielanie sebum.

W wielu krajach azjatyckich pikantne smakołyki popija się gorącą herbatą.

Wkrótce Dzień Pikantnych Potraw. Co przygotować na stół?
Fot. Canva

Bardzo pikantna jajecznica

Jajecznica przygotowana z ostrych papryczek chili, pomidorków daktylowych, cebuli szczypioru, kiełbasy, pasty pomidorowej i kurzych jajek. Taka jajecznica to propozycja na śniadanie dla osób lubiących ostre, pikantne smaki.

Składniki: kurze jajka 2 szt., cebula 1 szt., ostre papryczki chili 2 szt., pomidorki daktylowe 6 szt., kiełbasa śląska 1 szt., pasta pomidorowa 1 łyżka, szczypior, sól do smaku, pieprz ziołowy do smaku.

Sposób przygotowania: Obraną cebulę kroimy, solimy i posypujemy ziołowym pieprzem. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na gorącej patelni z odrobiną tłuszczu. Gdy kiełbasa będzie podsmażona, dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy całość pod przykryciem do zeszklenia się cebuli. Pomidorki daktylowe kroimy w kostkę, papryczki w talarki i dodajemy na patelnię. Dusimy wszystko pod przykryciem na małym ogniu kilka minut.

Po kilkuminutowym duszeniu dodajemy pokrojony szczypior i pastę pomidorową, wszystkie składniki mieszamy i ponownie dusimy pod przykryciem kilka minut.

Na koniec wbijamy jajka, mieszamy, doprawiamy do smaku. Jajecznicę smażymy do momentu ścięcia się jajek. Podajemy na gorąco z pieczywem.


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


STOKI NARCIARSKIE W WOJEWODZTWIE ŚWIĘTOKRZYSKIM


Tagi: Bhut JolokiachiliDzień Pikantnych Potrawgotowanieimbirjajecznicakulinariakurkumapapryczka chilipieprzprzepisprzyprawyŚwiętokrzyskietabasco
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Nasi rolnicy na targach TSW 2024 w Kielcach

Następny wpis

RYM SIĘ NIESIE PO POLU PO LESIE. „Jestem z kieleckiego” [POSŁUCHAJ]

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
RYM SIĘ NIESIE PO POLU PO LESIE. „Namówiłem Wisłę ” [POSŁUCHAJ]

RYM SIĘ NIESIE PO POLU PO LESIE. „Jestem z kieleckiego” [POSŁUCHAJ]

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.