Przyszła pora na śliwki i jabłka, warto więc przygotować letni przysmak, czyli garus. Co to za zupa, zdradziły panie z Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej w gminie Górno.
Garus to staropolska zupa owocowa, którą od wieków gotuje się z rozgotowanych gruszek, jabłek lub śliwek, często z dodatkiem mleka, jajek i przypraw. Zupa jest wyjątkowa, gdyż podaje się ją z okraszonymi ziemniakami.
Składniki: 500 g śliwek, 500 g jabłek, cukier do smaku, 1 kg ziemniaków, 200 g słoniny.
Zaprawka: 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka zimnej wody.
Sposób przygotowania: Wszystkie owoce myjemy. Obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Owoce kroimy na cząstki, przekładamy do garnka zalewamy wodą (1,5 l). Gotujemy do momentu rozgotowania się owoców, czyli około 20 minut. Przecieramy je wówczas przez sito. Rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie i wlewamy do gorącej zupy. Szybko mieszamy. Zagotowujemy. Osobno gotujemy ziemniaki. Zupę podajemy z ugotowanymi, utłuczonymi ziemniakami i roztopionymi skwarkami ze słoniny.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej.