101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 6 sierpnia, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Wolski garus śliwkowo-jabłkowy

Śliwki rozgotowane na garus śliwkowo-jabłkowy / Fot. Canva

Śliwki rozgotowane na garus śliwkowo-jabłkowy / Fot. Canva

Przyszła pora na śliwki i jabłka, warto więc przygotować letni przysmak, czyli garus. Co to za zupa, zdradziły panie z Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej w gminie Górno.

Garus to staropolska zupa owocowa, którą od wieków gotuje się z rozgotowanych gruszek, jabłek lub śliwek, często z dodatkiem mleka, jajek i przypraw. Zupa jest wyjątkowa, gdyż podaje się ją z okraszonymi ziemniakami.
Składniki: 500 g śliwek, 500 g jabłek, cukier do smaku, 1 kg ziemniaków, 200 g słoniny.
Zaprawka: 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka zimnej wody.
Sposób przygotowania: Wszystkie owoce myjemy. Obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Owoce kroimy na cząstki, przekładamy do garnka zalewamy wodą (1,5 l). Gotujemy do momentu rozgotowania się owoców, czyli około 20 minut. Przecieramy je wówczas przez sito. Rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie i wlewamy do gorącej zupy. Szybko mieszamy. Zagotowujemy. Osobno gotujemy ziemniaki. Zupę podajemy z ugotowanymi, utłuczonymi ziemniakami i roztopionymi skwarkami ze słoniny.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej.

 

„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA
ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA
FOLK RADIO

Tagi: garusGórnogotowanieKoło Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowejkulinariaprzepisstaropolska zupa owocowa
Udostępnij234Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Będzie więcej jabłek, gruszek i śliwek w tym sezonie

Następny wpis

Przepiórka na świętokrzyskiej wsi. Ptak czy staropolski zwyczaj?

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Przepiórka / Fot. Canva

Przepiórka na świętokrzyskiej wsi. Ptak czy staropolski zwyczaj?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.