101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Wysyp rydzów w świętokrzyskich lasach. Jak je przyrządzić?

Wysyp rydzów w świętokrzyskich lasach. Jak je przyrządzić?

Rydze / Fot. Marzena Smoręda

Rydze pojawiły się masowo w świętokrzyskich lasach. W tym roku, za sprawą pogody, ich wysyp jest nieco późniejszy niż zwykle. Piękne i zdrowe okazy zachęcają do grzybobrania podczas jesiennych spacerów po lesie. Co można z rydzów przyrządzić w kuchni?

Większość gatunków grzybów lubi ciepło, deszcz, ale nie toleruje zimnych nocy. Tegoroczny wysyp rydzów pokazuje jednak, że tym rydzom zimne noce niestraszne. Jak mówią grzybiarze, podobnie jak w latach poprzednich będzie je można zbierać w naszych lasach nawet do połowy listopada.

Wysyp rydzów w świętokrzyskich lasach. Jak je przyrządzić?
Fot. Marzena Smoręda

Rydze to grzyby, które mają lekko owocowy zapach i cierpki smaki. Zależnie od tego, na jakich glebach rosną, mogą być także w smaku nieco gorzkawe. Warto pamiętać, że rydze na swoje kolonie wybierają sąsiedztwo sosen.

Najprostszy pomysł na te grzyby to rydze smażone na maśle. W ten sposób można przyrządzić szybko niezwykle aromatyczną i smaczną przekąskę lub dodatek do obiadu. Na takie danie potrzebujemy: 300 g rydzów, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki masła, sól gruboziarnistą i świeże pieczywo.

Wysyp rydzów w świętokrzyskich lasach. Jak je przyrządzić?
Fot. Marzena Smoręda

Sposób przygotowania: Czosnek obrać i rozdrobnić, grzyby dokładnie umyć i osuszyć, a następnie pokroić na kawałki o dowolnej wielkości. Na dużej patelni trzeba rozgrzać masło i dodać pokrojone rydze oraz czosnek. Całość doprawić solą. Grzyby smażyć na średnim ogniu, ciągle mieszając przez około 5 minut.

Gotowe rydze na maśle najlepiej smakują ze świeżym pieczywem, np. bagietką. Rydze będą też doskonałym dodatkiem do wielu dań, zarówno tych podawanych na obiad, jak i kolację.

Smażone rydze to także doskonały dodatek do prozaicznej jajecznicy, która dzięki nim nabiera wykwintnego smaku i aromatu.

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: co z grzybówgrzybobraniegrzybykulinarialasLasy PaństwoweprzepisrydzŚwiętokrzyskie
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Uwaga producenci tytoniu!

Następny wpis

Ziemia rolna znów mocno w górę

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Ruszył XXI Ogólnokrajowy Konkurs Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2024

Ziemia rolna znów mocno w górę

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.