101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
poniedziałek, 30 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

XVI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej w Podzamczu Chęcińskim tuż-tuż

XVI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej w Podzamczu Chęcińskim tuż-tuż

Regionalne Centrum Naukowo-Technologiczne / Fot. Regionalne Centrum Naukowo-Technologiczne

Pokazy kulinarne najznamienitszych szefów kuchni, rekonstrukcje historyczne, jarmark produktów regionalnych i liczne konkursy – 8 czerwca bieżącego roku w Podzamczu Chęcińskim odbędzie się XVI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej – Edycja Dworskiej Kuchni Myśliwskiej.

Głównym wydarzeniem Festiwalu będzie konkurs kulinarny dla profesjonalistów. Jego celem jest wyłonienie wybitnych talentów kulinarnych wśród zawodowych kucharzy.

– Konkurs jest prestiżowym wydarzeniem o charakterze cyklicznym dla profesjonalistów i jest nominowany do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2023 Szefów – wyjaśnia organizator wydarzenia Waldemar Hołówka z Klubu Szefów Kuchni.

– Pokaz sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski i krajów Europy ma na celu powrót do tradycji, ukazanie wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej – dodaje.

Widzowie będą mieli okazję podziwiać zmagania najlepszych szefów kuchni podczas konkursu dla profesjonalistów. Na scenie odbędą się pokazy kuchni dworskiej komentowane przez profesora Jarosława Dumanowskiego, który wraz z profesor Hanną Krajewską opowie o potrawach, zwyczajach i sposobie spędzenia wspólnego czasu w kuchni staropolskiej. Będzie możliwość porozmawiania z wybitnymi szefami kuchni, m.in. Jeanem Bosem – dyplomowanym mistrzem kucharskim Belgii i Francji, prekursorem kuchni molekularnej w Polsce czy Giancarlo Russo, przygotowującym dania dla Jana Pawła II i Benedykta XVI.

Nie zabraknie odniesień do kuchni myśliwskiej – czy poprzez wybitnego jej znawcę Jakuba Wolskiego, jednego z organizatorów czy też spotkania z leśnikami i łowczymi. Na stoiskach Lasów Państwowych z nadleśnictw Kielce, Jędrzejów i Zagnańsk oraz zarządu okręgowego Polskiego Związku Łowieckiego będzie można poznać nie tylko dary lasu, ale też obejrzeć dawną, tradycyjną zastawę i broń kolekcjonerską. Sokolnicy z Zespołu Szkół Leśnych w Zagnańsku zaprezentują dzikie ptaki znajdujące się pod ich opieką.

Wydarzenie doskonale wpisuje się w charakter miejsca, w którym się odbędzie. – XVII-wieczny dwór starostów chęcińskich to miejsce na wskroś przesiąknięte historią. Na co dzień zjemy tu dania inspirowane staropolską kuchnią szlachecką – mówi Renata Kamienik, restauratorka, właścicielka restauracji Da Vinci.

– To doskonałe miejsce, aby zaprezentować nie tylko polskie tradycje kulinarne, ale też historię i kulturę. Ósmego czerwca zapraszamy do obejrzenia wystawy poświęconej królowej Bonie, którą specjalnie sprowadzamy z zamku Liw. Będzie też możliwość spotkania z Janem III Sobieskim i Marysieńką z Królewskiej Fundacji Jana III i Marii Kazimiery Sobieskich oraz podziwiania rekonstrukcji historycznych w wykonaniu Kieleckiego Szwadronu Kawalerii im. 13 Pułku Ułanów Wileńskich – dodaje.

Podczas Festiwalu przewidziane są również: konkurs kulinarny dla kół gospodyń wiejskich, jarmark produktów regionalnych oraz występy artystyczne.

– Mamy świadomość, że obok dworu toczyło się inne życie, które też chcemy pokazać. Równolegle do kuchni dworskiej rozwijała się kuchnia wiejska, którą po dziś dzień pielęgnują niezawodne koła gospodyń. Zachęcamy koła gospodyń wiejskich i stowarzyszenia do zgłaszania potraw z ziemniaków w naszym konkursie – mówi Renata Kamienik.

Podczas festiwalu odbędzie się również jarmark produktów regionalnych, gdzie będzie można kupić najlepsze sery, wina czy przetwory.

– Dla naszych gości szykujemy razem z Polskim Związkiem łowieckim kulinarną niespodziankę – gulasz z dziczyzny, który będzie przygotowany przez naszych wyśmienitych kucharzy. Serdecznie zapraszamy – zachęca Renata Kamienik.

XVI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej odbędzie się 8 czerwca w godz. 14-19 na terenie Regionalnego Centrum Naukowo-Technologicznego w Podzamczu Chęcińskim. Udział w wydarzeniu jest bezpłatny.

Tagi: Kielcekulinaria
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Ceny produktów rolnych w kwietniu 2023 roku

Następny wpis

Ile kosztują zwierzęta hodowlane w Świętokrzyskiem? Aktualne ceny 

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Ile kosztują zwierzęta hodowlane w Świętokrzyskiem? Aktualne ceny 

Ile kosztują zwierzęta hodowlane w Świętokrzyskiem? Aktualne ceny 

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.