101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
niedziela, 1 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AGROBIZNES

Z dyrektorskiego gabinetu do… stajni. Dziś hoduje kozy i kocha to co robi

Oboje z mężem urodzili się w Kielcach. On prowadził firmę budowlaną, ona była dyrektorem handlowym jednej z firm cateringowej. W pewnym momencie orzekli, że mają dość wielkomiejskiego zgiełku. Wyjechali na wieś.

Marta Gajda-KrukPrzezMarta Gajda-Kruk
3 lata dni temu
Z dyrektorskiego gabinetu do… stajni. Dziś hoduje kozy i kocha to co robi

Agnieszka Kobryń-Pietrasiewicz wraz z mężem Jackiem prowadzi gospodarstwo ekologiczne Farma Jaga w Bogucicach Drugich w powiecie pińczowskim.

– Rzuciliśmy miasto, swoje posady, sprzedaliśmy wszystko co mieliśmy w Kielcach i kupiliśmy gospodarstwo w Bogucicach i tutaj zaczęliśmy naszą przygodę z kozami – mówi.

Aktualnie zajmują się hodowlą ponad 80 kóz rasy anglonubijskiej. To zwierzęta, których mleko charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu i białka. Stado jest pod opieką SGGW w Warszawie. Zwierzęta są regularnie badane.

– Od 8 lat utrzymujemy się wyłącznie z produkcji serów i hodowli kóz. Z kolei od 11 lat nie mamy ani jednego wolnego dnia. Dla nas to opłacalny biznes, bo kochamy to co robimy. Kochamy naszą ziemię, kozy – dodaje.

Kozy są żywione naturalnie. Zimą karmione są sianem i owsem. Oba produkty posiadają certyfikat ekologiczny. Latem są wypasane na pastwisku oraz w sadzie. Jedzą zieloną trawę oraz jabłka i śliwki.

Agnieszka Kobryń-Pietrasiewicz dodaje, że kozy są bystre i inteligentne, ale jednocześnie niesforne.

– Ciągle uciekają, niszczą drzewa, kradną. Przy ich hodowli trzeba mieć dużo cierpliwości – dodaje.

W ciągu roku gospodarze produkuje średnio 14 tys. litrów dobrej jakości mleka.

– Aktualnie dołączył do nasz syn Aleksander. Wraz z nami chce prowadzić farmę. Dlatego od tego roku zwiększyliśmy stado. Będziemy stawiać nową stajnie i powiększać produkcje.

Produkty z koziego mleka są zalecane osobom z nietolerancją mleka krowiego, chcących podnieść odporność swojego organizmu.

Hodowla kóz i serowarstwo to kontynuacja rodzinnych tradycji. Co więcej, sprzedaż prowadzą w ramach rolniczego handlu detalicznego. Zrezygnowali również z udziału jakichkolwiek pośredników przy dystrybucji produktów.

Bogucice Drugie. Farma Jaga / Fot. Farma JagaBogucice Drugie. Farma Jaga / Fot. Farma Jaga
02 08392502-083925
03 08392603-083926
05 08392805-083928
07 08393007-083930
Poprzedni wpis

Jak wojna na Ukrainie wpływa na działalność gospodarczą?

Następny wpis

Kurkuma dobra także dla pszczół

Następny wpis
Fot. pinterest.com

Kurkuma dobra także dla pszczół

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.