Najbardziej wzrosły ceny jałówek hodowlanych, mleko, wiejskie jaja, a spadły ceny żywca wieprzowego czy warchlaków. Są problemy ze zbytem trzody chlewnej, a ceny ziarna paszowego podnoszą koszty w produkcji zwierzęcej. Tak wyglądała w listopadzie sytuacja w produkcji zwierzęcej, monitorowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Jak była sytuacja w produkcji zwierzęcej w Świętokrzyskiem w listopadzie? Zaobserwowano:
− wzrost cen ceny mleka o około 5 procent w stosunku do cen sprzed miesiąca
− wzrost cen cieląt o około 1 procent w porównaniu do cen z poprzedniego miesiąca
− wzrost cen jałówek hodowlanych o 6,2 procent w porównaniu do cen z ubiegłego miesiąca
− wzrost cen byczków i jałówek opasowych o około 1-2 procent w stosunku do cen sprzed miesiąca
− wzrost cen krów mięsnych o około 1,3 procent w stosunku do cen sprzed miesiąca
− wzrost cen jaj wiejskich o około 5 procent w porównaniu do cen z poprzedniego miesiąca
− stabilna cena brojlerów kurzych
− zniesienie obszaru z ograniczeniami III w związku z ASF w powiecie starachowickim
− spadek cen żywca wieprzowego o 2,7 procent w stosunku do cen sprzed miesiąca
− spadek cen warchlaków o 2,3 procent w porównaniu do cen z poprzedniego miesiąca
− spadek cen krów mlecznych o 0,7 procent w stosunku do cen sprzed miesiąca
− strefa z ograniczeniami II występuje w powiecie starachowickim, części skarżyskiego,
ostrowieckiego, sandomierskiego, opatowskiego i staszowskiego
− obszar objęty ograniczeniami I występuje w powiatach skarżyskim, części kieleckiego,
ostrowieckiego, staszowskiego, koneckiego, opatowskiego, sandomierskiego i buskiego
− wysokie ceny ziarna paszowego podnoszą koszty w produkcji zwierzęcej
− występują problemy ze zbytem trzody chlewnej, w części punktów skupu brak
możliwości sprzedaży tuczników do końca grudnia.