101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
piątek, 4 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Zakwas z buraków na odporność jesienią i zimą

Kwas burakowy po wzdolsku - zdrowie na przednówku

Fot. Canva

Zakwas z buraków znany jest w naszej kuchni od dawien dawna. Stosowały go nasze babcie i prababcie. Posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Danuta Podraza, instruktorka kulinarna w Dworku Koćmierzów Sandomierskiego Centrum Kultury, ma wypróbowany sposób na udany zakwas.

Jak mówi: do 5 litrów wody dodajemy 4-5 ząbków czosnku, 5 liści laurowych i ziarna ziela angielskiego. Następnie wszystko gotujemy. Gdy woda z dodatkami się przestudzi, zalewamy nią ułożone wcześniej w słoju, obrane i pokrojone w cienkie talarki buraki i przykrywamy ściereczką, aby umożliwić dostęp powietrza.

Jak podkreśla Danuta Podraza, zakwas buraczany trzeba postawić w miejscu o umiarkowanej temperaturze. Po tygodniu zakwas należy zlać do innego pojemnika i wstawić do lodówki. Jest wtedy gotowy do spożycia.

Podstawową zasadą udanego zakwasu jest codzienne mieszanie roztworu, aby nie rozwinęła się pleśń, która uniemożliwi jego spożycie.

– Czasami jednak pleśń się pojawia. Jej przyczyną mogą być np. złej jakości buraki albo czosnek, który puścił sok w środku główki. Takich warzyw nie należy stosować do przygotowania tego napoju – wyjaśnia instruktorka kulinarna.

Zakwas z buraków zawiera bakterie kwasu mlekowego, które wspierają pracę jelit, poprawiając skład mikroflory jelitowej, co ma pozytywny wpływ na odporność, w tym lepszą ochronę przeciwko wirusom i bakteriom. Picie zakwasu wzmacnia organizm podczas przeziębień i antybiotykoterapii, pomaga także przy leczeniu anemii.

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: burakiDanuta PodrazaDworek KoćmierzówkulinariaprzepisSandomierskie Centrum KulturySandomierzŚwiętokrzyskiezakwas z burakówzdrowie
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Schabowe w miodzie

Następny wpis

Zalecenia sadownicze na jesień

Grażyna Szlęzak

Grażyna Szlęzak

Redakcja Informacji, dziennikarz

Następny wpis
Zalecenia sadownicze na jesień

Zalecenia sadownicze na jesień

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.