101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 17 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Zalewajka po buszkowsku

Zalewajka po buszkowsku

Zalewajka po buszkowsku / Fot. ŚODR

„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” – książka opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Zalewajka po buszkowsku

Koło Gospodyń Wiejskich w Buszkowicach zostało zarejestrowane w 2018 roku. Członkinie koła pieką, gotują i wspólnie spędzają czas. W kuchni bazują głównie na potrawach kuchni staropolskiej i w dużej mierze wykorzystują składniki pochodzące z ich małych gospodarstw. W menu gospodyń znajdują się m.in. „buszkowska zalewajka”, kapusta z grochem, pierogi z kapustą i grzybami oraz bułeczki nazwane „cebulaczkami z Buszkowic”. Gospodynie skupiły się na potrawach tradycyjnych, staropolskich, często zapominanych. Są to potrawy przyrządzane z dostępnych, np. sezonowo składników. Wiele z nich to niemal urodzone grzybiarki. Zbierają grzyby, których nie brakuje w okolicznych lasach, potem wykorzystują je w swoich przepisach. Kapustę każda z nich kwasi w swoim domu. Nie brakuje gospodyń, które hodują kury, stąd do potraw czy wypieków mają świeże, wiejskie, nieskażone chemią jaja. Podobnie jest z warzywami czy sezonowymi owocami. Wykorzystują to, co w danej chwili rośnie w ich ogrodach lub znajduje się w piwniczkach w sezonie zimowym. Robią dużo tradycyjnych przetworów, soków, które wykorzystują przy okazji kulinarnych i integracyjnych spotkań, festynów, kiermaszów czy dożynek.

Składniki: 1/2 l własnego zakwasu na żur, około 3 l wody, 8-10 sztuk ziemniaków, 25 dag wiejskiej kiełbasy, 15 dag boczku, 6 dag suszonych grzybów, 1 duża marchewka, 1 korzeń pietruszki, 1/2 selera, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 3-4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 50 ml kwaśnej śmietany, szczypta cukru, majeranek, pieprz czarny, sól.

Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, a marchew w półplasterki. Ziemniaki zalać wodą tak, aby były przykryte. Dodać marchew, pokrojone i wypłukane grzyby, pietruszkę, selera, wodę z grzybów, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować do momentu, aż ziemniaki i marchew będą miękkie.

W tym czasie kiełbasę pokroić w półplasterki, a boczek w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek oraz kiełbasę i podsmażyć na średnim ogniu.

Podsmażoną kiełbasę z boczkiem zdjąć na talerz, pozostawiając wytopiony tłuszcz na patelni. Na patelnię wrzucić drobno posiekaną cebulę i podsmażać, aż cebula się zeszkli. Dodać boczek, kiełbasę, cebulę, zakwas i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku przyprawami. Gotować około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać śmietanę i roztarty w dłoniach – najlepiej świeży – majeranek.

Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich w Buszkowicach.


ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


Tagi: gotowanieKoło Gospodyń Wiejskich w BuszkowicachkulinariaprzepisŚwiętokrzyskietradycjawieśzalewajka po buszkowskuzupa
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Ostatnie dni na zgłoszenia do „Bitwy Regionów 2024”

Następny wpis

Dłuższy nabór wniosków o dopłaty bezpośrednie i obszarowe

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Dłuższy nabór wniosków o dopłaty bezpośrednie i obszarowe

Dłuższy nabór wniosków o dopłaty bezpośrednie i obszarowe

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.