101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

Zalewajka Świętokrzyska z oliwą truflową i jajkiem poche.

Strona główna KULINARIA

Zalewajka Świętokrzyska z oliwą truflową i jajkiem poche.

Zalewajka Świętokrzyska z oliwą truflową i jajkiem  poche.Wykonanie: Patryk Kwieciński
Zalewajka Świętokrzyska z oliwą truflową i jajkiem poche.
Wykonanie: Patryk Kwieciński

 

Składniki:
  • Oliwa,
  • Ziemniaki,
  • Jajko
  • Śmietana 36 %
  • Majeranek tarty
  • Miód spadziowy
  • Woda z ogórków kiszonych
Sposób przygotowania:

Czosnek rozgniatamy i przesmażamy z odrobiną oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Dodajemy cebule pokrojoną w kostkę, masło i wędzone kości. Całość zalewamy wodą i gotujemy do momentu aż kości się całkowicie rozpadną. Gdy wszystko mamy gotowe, przelewamy przez sito nasz czysty płyn, i dodajemy warzywny bulion. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu. Gdy wywar zaczyna wrzeć, dodajemy majeranek który wcześniej trzeba rozetrzeć w rękach, oliwę z białej trufli do smaku, sól, pieprz, cukier, i odrobine spadziowe miodu. Całość naszej prawie gotowej zupy, uzupełniamy wodą z ogórków kiszonych, zakwaszenie pszenno żytnim, i śmietaną 36%.

Ziemniaki tłuczone

W osobnym rondlu gotujemy nasze drobno pokrojone ziemniaki, z solą. Następnie gdy wszystko się zagotuje, odcedzamy, ale musimy pamiętać by zostawić odrobine wody z gotowania, dodajemy masło, i mleko. Wszystko tłuczemy na jednolitą konsystencje.

Jajo „Poche”

W garnku gotujemy do mocnego wrzenia wodę, z odrobina soli i octu winnego. Rozciągany na środku za pomocą trzepaczki delikatny wir, a do środka wbijamy nasze jajo. Po wszystkim wyciągamy, ugotowane jajo łyżką cedzakową, i przekładamy do chłodnej wody by ostygło.

 

Wykonanie: Patryk Kwieciński

ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA
ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA
FOLK RADIO

Tagi: gotowanieJajo „Poche”kulinariaPatryk KwiecińskiprzepisZalewajka Świętokrzyska
Poprzedni wpis

Podagrycznik – zielony wiosenny skarb w zasięgu ręki

Następny wpis

Śwarne Kakonianki podbijają internet. Brawurowo wystąpiły w teledysku

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.