101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Zalewajka z żelaźnioka

Zalewajka z żelaźnioka / Fot. Canva

Zalewajka z żelaźnioka / Fot. Canva

Zalewajka z żelaźnioka przygotowana według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich „Młodzi Gospodarze” w Hucie Nowej w gminie Bieliny w powiecie kieleckim to tradycyjne na świętokrzyskiej wsi sycące i łatwe w przygotowaniu danie jednogarnkowe.

Żeleźniok to popularne przed laty duże naczynie do gotowania potraw. Ciężkie, zrobione z żeliwa  naczynie służyło nie tylko do przygotowywania jednogarnkowych potraw dla ludzi, ale i zwierząt. Zaletą „żeleźnioka” było to, że gotowane potrawy nie przywierały do dna i nie przypalały się w czasie gotowania na kuchni z „fajerkami”.
Składniki: ½ l zakwasu z mąki żytniej, ½ kg kości wędzonej, 0,2 kg kiełbasy wędzonej, 0,15 kg boczku, ½ kg ziemniaków, 2 cebule, 50 gram grzybów suszonych, czosnek, przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie.
Sposób przygotowania: Ugotować wywar z kości z dodatkiem ziela angielskiego. Dodać ziemniaki, zalać zakwasem. Usmażyć boczek z cebulą i dodać do zupy. Dodać również ugotowane wcześniej namoczone grzyby, posiekany czosnek, sól, pieprz i majeranek. Na wierzch położyć usmażone jajko sadzone, posypać świeżo posiekaną pietruszką.
Przepis podało Koła Gospodyń Wiejskich „Młodzi Gospodarze” w Hucie Nowej.

 

„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA
ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA
FOLK RADIO

Tagi: gotowaniekulinariaprzepiszalewajkażelaźniokzupa
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Pomoc „gradowa” dla naszych rolników

Następny wpis

RYM SIĘ NIESIE PO POLU PO LESIE. „Miele młyn” [POSŁUCHAJ]

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Buskie Spotkania z Folklorem - przegląd rejonowy w Ciekotach / Fot. Centrum Edukacji i Kultury Szklany Dom

RYM SIĘ NIESIE PO POLU PO LESIE. „Miele młyn” [POSŁUCHAJ]

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.