Zalewajka z żelaźnioka przygotowana według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich „Młodzi Gospodarze” w Hucie Nowej w gminie Bieliny w powiecie kieleckim to tradycyjne na świętokrzyskiej wsi sycące i łatwe w przygotowaniu danie jednogarnkowe.
Żeleźniok to popularne przed laty duże naczynie do gotowania potraw. Ciężkie, zrobione z żeliwa naczynie służyło nie tylko do przygotowywania jednogarnkowych potraw dla ludzi, ale i zwierząt. Zaletą „żeleźnioka” było to, że gotowane potrawy nie przywierały do dna i nie przypalały się w czasie gotowania na kuchni z „fajerkami”.
Składniki: ½ l zakwasu z mąki żytniej, ½ kg kości wędzonej, 0,2 kg kiełbasy wędzonej, 0,15 kg boczku, ½ kg ziemniaków, 2 cebule, 50 gram grzybów suszonych, czosnek, przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie.
Sposób przygotowania: Ugotować wywar z kości z dodatkiem ziela angielskiego. Dodać ziemniaki, zalać zakwasem. Usmażyć boczek z cebulą i dodać do zupy. Dodać również ugotowane wcześniej namoczone grzyby, posiekany czosnek, sól, pieprz i majeranek. Na wierzch położyć usmażone jajko sadzone, posypać świeżo posiekaną pietruszką.
Przepis podało Koła Gospodyń Wiejskich „Młodzi Gospodarze” w Hucie Nowej.