Sposób przygotowania:ugotować bulin, dodać pokrojone warzywa, ziemniaki, doprawić solą i pieprzem. Poszatkować cebule, podsmażyć na maśle, dodać do zupy. Na patelnię, na której smażyła się cebula, wsypać mąkę i smażyć aż zbrązowieje. Dodać do zupy, zagotować. Cienkie plastry boczku smażyć na patelni, posiekać szczypior. Zupę podawać z plastrami boczku i szczypiorem.
Przepis podała Bogumiła Włodarska z Gospodarstwa Agroturystycznego w gminie Mniów.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.