101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Zapiekane kaszoki

Gryczana, jęczmienna, manna czy jaglana. Kasza króluje w kuchni. / Fot. Canva

Gryczana, jęczmienna, manna czy jaglana. Kasza króluje w kuchni. / Fot. Canva

Kasza, kasza i jeszcze raz kasza? Tak, nieważne gryczana, jęczmienna, manna czy jaglana. Każda ma mnóstwo cennych minerałów, witamin i zawiera błonnik. Szczególnie jesienią i zimą doceniane są w kuchni. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich Skorzeszanki z gminy Górno zdradziły przepis na zapiekane kaszoki.    

Składniki: 30 dag kaszy gryczanej, 10 dag słoniny, 2 łyżki smalcu wieprzowego, 3 duże cebule, 2 jajka, 50 dag sera białego wędzonego, ½ szklanki śmietany 30%, sól, świeżo zmielony pieprz i natka pietruszki.
Sposób przygotowania: Kaszę ugotować na półtwardo. Wystudzić i wymieszać z pokrojoną pietruszką i 1 jajkiem. Słoninę pokroić w kostkę i przetopić na skwarki, dodać 2 łyżki smalcu wieprzowego, a następnie dodać drobno pokrojoną cebulę. Całość wymieszać z kaszą. Biały ser wędzony rozkruszyć i wymieszać ze śmietaną 30%, dodać drugie jajko, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. W małych naczyniach żaroodpornych układać kolejno warstwy ze zmieszanej kaszy, na nią ser ze zmieszaną śmietaną, włożyć do piekarnika i zapiekać w temperaturze 180° C przez około 7-10 minut, następnie nałożyć kolejną warstwę kaszy i sera, po czym zapiekać przez 10 minut w temperaturze 200° C.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich Skorzeszanki z gminy Górno w powiecie kieleckim.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA
ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA
FOLK RADIO

Tagi: gotowaniegryczanajaglanajęczmiennakaszaKoło Gospodyń Wiejskich Skorzeszankikulinariamannaprzepis
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Co sadzić w ogrodzie w październiku?

Następny wpis

Zboża jare, oziminy, truskawki i krzewy owocowe na minusie

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
zboże, pole / Fot. Robert Felczak – Radio Kielce

Zboża jare, oziminy, truskawki i krzewy owocowe na minusie

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.