Wystarczy papryka, trochę kaszy i mięsa oraz cebula i przyprawy, aby jesienią przyrządzić smaczne i rozgrzewające danie. Przepis zdradziły nam panie ze Stowarzyszenia Agroturystycznego Wierna Rzeka w gminie Piekoszów.
Składniki: 4 papryki czerwone, 10 dag kaszy kuskus, ½ kg mięsa mielonego, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 cebula, sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: Kaszę kuskus moczyć w gorącej wodzie – po ostudzeniu, dodać mięso mielone, cebulę i podsmażyć. Dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie. Naciąć papryki, wydrylować, odciąć kapelusze i napełnić farszem. Dusić, podlewając bulionem na średnim ogniu około 50 min.
Przepis podało: Stowarzyszenie Agroturystyczne Wierna Rzeka z gminy Piekoszów.