Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Żeberka w słoju
Żeberka w słoju
Wydrukuj przepisSkładniki
- 2 kg żeberek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania: Świeże żeberka pociąć na niewielkie kawałki, włożyć do rondla, podlać trochę wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz i ugotować. Z miękkich żeberek usunąć kości. Włożyć mięso do przygotowanych słoików. Zalać je wywarem, w którym się gotowały, zostawiając 1-1,5 cm od nakrętki. Zakręcić słoiki. Pasteryzować od 2 do 3 godzin.
Przepis podała: Bożena Szyller z Koła Gospodyń Wiejskich w Brynicy Mokrej.