Tarte ziemniaki z żeberkiem są idealnym wyborem na smaczny obiad lub kolację. To oryginalne danie pochodzące ze świętokrzyskiej wsi.
Żeberko w tarciźnie
Składniki: 2-3 kg ziemniaków, 2 małe cebule, 1,2 kg mięsistych żeberek, 2 jajka, 2 szklanki tłustego mleka, ¾ szklanki mąki, sól, pieprz, smalec gęsi.
Sposób przygotowania: ziemniak i cebulę zetrzeć na drobnej tarce, dodać wymieszane jajka, mleko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Żeberka posolić, popieprzyć i obsmażyć na gęsim smalcu na złoty kolor. Po obsmażeniu żeberka dodać do tarcizny i wszystko jeszcze raz wymieszać. Piec w brytfannie około 2,5 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Co pół godziny tarciznę dokładnie wymieszać.